16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Helikopterről irtják a tevéket a szárazság sújtotta Dél-Ausztráliában

2020.01.07. 13:30

Több mint 10 ezer tevét fognak helikopterről kilőni Dél-Ausztráliában, azért, hogy az állatok ne igyanak meg túl sok vizet a szárazság sújtotta területen - írja az IndependentAz ausztrál helyi kormányzati területnek számító Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara lakosai arra panaszkodnak, hogy a tevék víz után kutatva feldúlják az emberek által lakott területeket, tönkretéve a víztározókat és a vízvezetékeket is.

A Dél-ausztráliai Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője szerint a tevék elszaporodása számos problémát okozott a térségben: károsította az infrastruktúrát, családok és települések életét veszélyeztette, miközben egyre nehezebben megoldható az állatok legeltetése. Egyre több teve hal szomjan, sőt van hogy halálra tapossák egymást a vízért tülekvő  tevék. A szóvivő szerint ráadásul az is előfordult, hogy az így elhullott állatok tetemei mérgeztek meg fontos víz-lelőhelyeket.

A tevék lemészárolását nemcsak a szárazsággal indokolja, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével is. A tevék metánkibocsátása ugyanis évente egy tonna szén-dioxidnyi.

Hivatásos vadászok szerdán kezdik meg Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara teveállományának ritkítását. Az 1,2 milliósra beszült teve populáció ritkítása várhatóan öt napig fog tartani.

A tevék nem őshonosak Ausztráliában. A mai ausztrál tevék őseit (amiket utazáshoz és építkezéshez is használtak) Indiából és Afganisztánból vitték át a telepesek még a 19. században. A később elvadult teve populációt az utóbbi időben rendszeresen ritkítják Ausztráliában, enélkül ugyanis azt mondják, a tevék száma tíz évente megduplázódna.  • Hírek
  • Hírek