Zoltán
-5 °C
9 °C

9 pontos csomaggal enyhítené Bécs az e-rollerek által okozott problémákat

2020.01.08. 14:22

Bécs kilenc pontból álló csomaggal enyhítené a belvárosban található e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. Nem szeretnék teljesen kitiltani a rollereket a belvárosból, de szükséges lett a szigorítás.

Birgit Hebein, bécsi főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok 2019. december végén ismertette azt a 9 pontból álló csomagot. Hebein szerint fontos, hogy mindkét oldalról megvizsgálják a kialakult helyzetet: egyrészt érthető az elégedetlenség, mert sokszor helytelenül parkolják le a felhasználók a rollereket, ami sok esetben további közlekedési fennakadásokhoz vezethet. Másrészt Bécs nem szeretné a rollereket teljesen kitiltani, hiszen nagyon jó kiegészítő közlekedési lehetőséget kínálnak.

Elsősorban a rollerek leparkolásával kapcsolatban szeretnének gyors eredményeket elérni, hiszen ez okozza a legtöbb konfliktust. Ezért a jövőben csak minimum 4 méter széles járdákon parkolhatják majd le a felhasználók a rollereket vagy az erre a célra kialakított területeken.

Ha ez nem így történik, a szolgáltatást nyújtó cégkötelessége hat órán belül eltávolítani a helytelenül leparkolt járműveket.

Az applikáció használata során minden felhasználónak részletes tájékoztatást kell kapnia a használati feltételekről, illetve azokról a területekről (kórházak, piacok), ahol az e-rollerek használata tilos.

A helyes használatukat is szigorítanák, így kötelező sebességkorlátozásokat vezetnének be bizonyos területeken, mint például egyes gyalogos zónákban, ahol az elektronikus járművek használata nem megengedett.

Az idei évben a tervek között szerepel az e-rollerek piacának szabályozása is.

2020-ban előreláthatóan pályázatot kell benyújtaniuk a cégeknek a bérelhető e-rollerek üzemeltetésére.