Még a levegőben kigyulladt, visszafordult és leszállásra készült az ukrán utasszállító

2020.01.09. 08:16

Csütörtökön hozták nyilvánosságra az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálatát a Teheránban szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító repülőgépről . A hatóságok arra jutottak, hogy még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült a Kijevbe tartó Boeing 737-es, írja az MTI. 

Az eleinte nyugati irányba tartó utasszállító röppályája megváltozott, ami azt mutatja, hogy a pilóták észlelték a problémát. A gép félfordulatot tett, és visszatérőben volt a repülőtérre. A pilótáktól azonban nem érkezett semmilyen jelzés a váratlan helyzetről. Az iráni hatóság kiemelte azt is, a gép felrobbant azután, hogy becsapódott a földbe. A repülőgép színültig volt töltve üzemanyaggal, hogy megtegye az utat Teherántól az ukrán fővárosig, Kijevig. 

A csütörtöki jelentés szerint a gép mindkét feketedobozát megtalálták. A berendezések megrongálódtak, de a rajta tárolt adatok nem vesztek el. Az előzetes jelentést az iráni hatóságok továbbították Ukrajnának – amelynek légitársasága működtette a gépet –, az Egyesült Államoknak, ahol gyártották a repülőt, illetve Kanadának és Svédországnak is. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum szerint szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén, illetve ezt mondta egy másik, közelben elhaladó repülőgép személyzete is.

A tragédiát senki sem élhette túl. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szerint a gépen 167 utas és a 9 fős személyzet tartózkodott. A gépen a személyzet és két utas volt ukrán. Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint az utasok közül 63 kanadai állampolgár volt, 82 iráni, 10 svéd, 4 afganisztáni, 3 német, 3 brit. Az áldozatok között 26 volt kiskorú, közülük 13-an tízévesnél fiatalabbak. Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke szerint 136 áldozat köthető az országukhoz. 

Veszélyes lenne feltételezésekbe bocsátkozni a tragédia okát illetően

– idézte Tudeau szerdai nyilatkozatát a Sky News. A miniszterelnök hozzátette: a kanadai áldozatok családja válaszokat szeretne kapni arra vonatkozóan, mi is történt valójában. A tragédia után az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij nemzeti gyásznappá nyilváníttatta január 9-ét, írja a Sky News. Hírügynökségi jelentések szerint az ukrán nyomozók már megérkeztek Iránba, hogy részt vegyenek a tragédia okának kiderítésében.

Az ukrán szakértők egy Tor típusú orosz gyártmányú légvédelmi rakéta maradványai után is fognak kutatni azon a helyen, ahol földbe csapódott szerdán a MAU ukrán légitársaság utasszállító repülőgépe, közölte csütörtökön Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Danyilov szerint az interneten olyan információk láttak napvilágot, hogy Tor típusú rakéta maradványaira bukkantak a katasztrófa helyszíne közelében, és az ukrán szakértők ezért kutatni fognak egy ilyen rakéta maradványai után is. Az ukrán szakértők a katasztrófa lehetséges, legvalószínűbbnek tartott okai közé sorolják a rakétabecsapódást, a gép ütközését más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten. 

Szavai szerint a Teheránban történt tragédia felderítéséhez felhasználják a 2014-ben a harcok sújtotta Kelet-Ukrajna fölött lelőtt malajziai járattal kapcsolatban elvégzett vizsgálatok eredményeit. Elmondta, hogy az ukrán küldöttség tagjai között vannak olyan szakértők, akik részt vesznek az MH-17-es malajziai járat 2014. július 17-én bekövetkezett katasztrófája ügyében indított nemzetközi nyomozásban. Olyan szakemberek is vannak köztük, akik kimondottan a Buk típusú légvédelmi rakétarendszer specialistái. A maláj gép lelövésével foglalkozó, holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport tavaly arra a megállapításra jutott, hogy a gépet egy Oroszországból származó Buk rakéta találta el, és emiatt zuhant le.

Danyilov hozzátette, hogy az ukrán fél diplomáciai tárgyalásokat is folytat Iránnal, és minden ok megvan a reményre, hogy az összes kérdésben lesz együttműködés, beleértve a repülőgép fekete dobozainak vizsgálatában való ukrán részvételt is. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint 45 fős ukrán küldöttség utazott Iránba, köztük a katasztrófavédelmi szolgálat, a védelmi, a külügy- és a belügyminisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO), az állami légiközlekedési hivatal, a légi balesetek kivizsgálásával foglalkozó nemzeti iroda és a MAU légitársaság képviselői. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön hivatalos honlapján közzétett közleményében a légi katasztrófa vizsgálatában való részvételre szólította a nemzetközi közösséget, különösen Kanadát.