A brit nagykövet elhagyta Iránt

2020.01.15. 15:03

Elhagyta Iránt Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akinek kiutasítását javasolta az iráni igazságügyi szóvivő, amiért a diplomata az ukrán repülőgép lelövése miatt tartott kormányellenes tüntetésen vett részt az iráni fővárosban - jelentette az MTI.

Macaire szándékáról már korábban tájékoztatta az iráni külügyminisztériumot.

A brit külügyminisztérium ugyanakkor azt állította, hogy Macaire mindössze rutinlátogatásra tért vissza hazájába. Egy külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy nagy-britanniai útja előre eltervezett volt. "Teljesen megszokott dolog nagyköveteink számára, hogy időnként visszamenjenek Londonba megbeszélésekre" - tette hozzá az illetékes.

Robert Macaire nagykövetet rövid időre állították elő a hétvégén Teheránban, azzal a váddal, hogy részt vett egy kormányellenes tüntetésen. Azzal védekezett, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt, mindössze a január 8-án lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment el, mert négy brit állampolgár is volt köztük. Hozzátette: azt megelőzően távozott az eseményről, hogy az tüntetésbe csapott át, de a hatóságok ennek ellenére előállították.

Vasárnap az iráni külügyminisztériumba is bekérették, Golamhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő pedig a kiutasítását követelte. "Ha valaki nemkívánatos elemmé válik egy fogadó országban, akkor a nép és a kormányzat kötelessége, hogy kiutasítsák" - idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség akkor a szóvivőt.  • Tippek
  • Hírek