Géza
1 °C
16 °C

Visszavonta vallomását Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója

2020.01.15. 06:02

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök első nemzetbiztonsági tanácsadója helyi idő szerint kedden este benyújtotta a bírósághoz azt a dokumentumot, amelyben visszavonja korábbi, bűnösségét beismerő vallomását, írja az MTI.

A háromcsillagos nyugalmazott tábornokot a 2016-os amerikai elnökválasztáson történt orosz beavatkozások ügyében hallgatta meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A nyomozás során a volt nemzetbiztonsági tanácsadó nem mondott igazat orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatairól és találkozóiról Szergej Kiszljakkal, Oroszország volt washingtoni nagykövetével. Flynn később be is ismerte, hogy hazudott erről. A kedden benyújtott dokumentumban ezt a vallomását vonta vissza, arra hivatkozva, hogy az FBI nyomozói

rosszhiszeműen jártak el vele szemben.

A szövetségi ügyészek először olyan büntetést javasoltak, amellyel Flynn elkerülhette volna a börtönt, mivel együttműködött a nyomozó hatóságokkal. A volt tanácsadó azonban ügyvédeket váltott, akik a kormányzat rosszhiszeműségét vetették fel, azt állítva, hogy a nyomozás során visszatartottak bizonyítékokat, „tőrbe csalták” védencüket, majd megszegték a korábban kötött vádalkut is. Ezt követően az ügyészek változtattak álláspontjukon, és a múlt héten hat hónapig tartó börtönbüntetést kértek a volt nemzetbiztonsági tanácsadóra.

Flynn kevesebb mint egy hónapig töltötte be Trump mellett posztját, és azt követően nyújtotta be lemondását, hogy nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel 2017 januárjában folytatott megbeszélései tartalmát illetően.