Albin
0 °C
10 °C

370 gyerek halt meg tavaly egy szíriai menekülttáborban

2020.01.16. 14:49

Több mint ötszázan, többségében gyerekek vesztették életüket az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborában tavaly, írta az AFP francia hírügynökség csütörtökön egy helyi tisztségviselőre hivatkozva. A táborban körülbelül 68 ezren élnek, közülük sokan az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak hozzátartozói. Többségük szíriai és iraki állampolgár, írja az MTI.

A kiskorúak körében tapasztalható magas halálozási arány legfőbb oka az alultápláltság és az egészségügyi ellátás hiánya, magyarázta Dalal Iszmáil, a Vörös Félhold segélyszervezet helyi munkatársa. A táborlakók ellátása kizárólag humanitárius segélyekből történik. 

Tavaly 517-en vesztették életüket a táborban, köztük 371 gyermek

– pontosított Iszmáil. Kifejezetten sok gyerek halt meg a téli hidegben, miután nincs rendes fűtés. Az áldozatok között külföldi kiskorúak is vannak. A tábor egyik elkerített, szigorú biztonsági felügyelet alatt álló részét kizárólag a dzsihadisták külföldi állampolgárságú feleségeinek és gyermekeinek tartják fenn.

Hivatalos adatok szerint összesen 12 ezer külföldi – négyezer nő és nyolcezer gyermek – él három északkelet-szíriai táborban, többségük al-Holban. Dzsábir Szajed Mosztafa szóvivő hangsúlyozta, hogy a különféle nemzetközi civil szervezetek és az ENSZ segélyei nem elegendőek a táborlakók ellátására. Rámutatott, hogy különösen gyógyszerekből nagy a hiány, de élelemre és sátrakra is szükség van.

A helyzet tovább romolhat, ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsa törölte az Irakból közvetlenül a kurd területekre átjárót biztosító al-Jarubíja határátkelőt a segélykamionok útvonaláról. A kurd hatóságok figyelmeztettek, hogy emiatt gyógyszerhiány léphet fel, és az al-holi tábor egészségügyi ellátmányának 60-70 százaléka veszélybe kerülhet.

A Biztonsági Tanács a múlt héten meghosszabbította a szíriai civileket a határokon át segélyező műveletét, amely már hat éve tart, de annak érdekében, hogy Oroszország ne vétózza meg a határozatot, felére csökkentették a használható határátkelőket, és nem egy, hanem csak fél évvel hosszabbították meg a mandátumot. Szíriában összesen 11 millió civil szorul segélyre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport