Lujza
-1 °C
13 °C

Ibiza és Mallorca megpróbálja megfékezni az elvetemült alkoholturistákat

2020.01.17. 20:25 Módosítva: 2020.01.17. 20:27

Szigorú korlátozásokkal akar véget vetni az alkoholturizmusnak a Baleár-szigetek kormánya, pénteken fogadták el az erről szóló rendeletét - közölte az MTI. 

A szabályozás jövő heti hatályba lépésétől kezdve betiltják a vendéglátóhelyeken és szállodákban az alkoholfogyasztásra ösztönző reklámokat, az egyet fizet kettőt vagy többet kap akciókat, az úgynevezett happy hours-t, valamint a szervezett bártúrákat és az alkoholárusító automatákat. A boltokban este fél tíz és reggel nyolc óra között nem lehet majd szeszesitalt vásárolni.

A korlátozás csak bizonyos területekre érvényes, ahol évek óta súlyos problémákat okoznak a részegen randalírozó, főleg brit és német fiatalok; Mallorca szigetén a Playa de Palma és Playa de Magaluf nevű zónákban, Ibiza szigetén San Antonio város West End elnevezésű negyedében.

Az érintett területeken fekvő szállodákban megszűnik a korlátlan alkoholfogyasztás, étkezésenként legfeljebb három pohár szeszesitalt szolgálhatnak fel egy vendégnek. 

Az előírások megsértésének büntetési tétele ezertől 600 ezer euróig terjed.

Tilos lesz az erkélyről ugrálni

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy azonnal el kell hagynia a szálláshelyét annak a vendégnek, aki szobája erkélyéről vagy ablakából a medencébe ugrik.

 

Az elmúlt évben nyolcan haltak bele abba, hogy ezzel próbálkoztak, de sokakat ez mégsem tart vissza, ezért a baleári kormány 6000 és 60 000 euró közötti pénzbírságot határozott meg a szabályszegők megbüntetésére.

A szigetek turizmusért felelős tanácsos elmondta: ez az első jogszabály Európában, ami ilyen szigorúan korlátozza az alkoholfogyasztást, céljuk a civilizált turizmus ösztönzése.

A Baleár-szigetek Spanyolország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, ahova 2018-ban 16,6 millióan látogattak el.