Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Több tucat rab szökött meg egy paraguayi börtönből

2020.01.19. 19:25 Módosítva: 2020.01.19. 21:37

Legalább 75 rab szökött meg vasárnap hajnalban a paraguayi Pedro Juan Caballero börtönéből – írja az MTI.

A fogvatartottak, akik állítólag mind a brazíliai Első Fővárosi Kommandó (Primeiro Comando da Capital, PCC) nevű bűnszervezethez tartoznak, feltehetőleg a börtönben vájt alagúton keresztül jutottak ki, de a belügyminiszter, Euclides Acevedo nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a foglyok valójában a főbejáraton keresztül szöktek meg a börtön alkalmazottainak közreműködésével. Cecilia Pérez paraguayi igazságügyi miniszter elmondta: az ügyészség dolga, hogy elemezze a börtön kamerafelvételeit a szökés részleteinek megállapítása érdekében.

A paraguayi igazságügyi miniszter bejelentette, hogy eltávolították tisztségéből Joaquín Gonzálezt, a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét a regionális börtönhatóságokhoz tartozó egyéb személyekkel együtt.

Ez rendkívül súlyos, példátlan dolog, nemzetbiztonsági kérdés

– fogalmazott a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatón.

A fegyver- és kábítószer-kereskedelemhez köthető PCC a Brazíliával határos Amambay megye székhelyén, Pedro Juan Caballero városában aktív. A tárcavezető szerint a szökevények között lehet a szervezet egy éve Brazíliában őrizetbe vett, „Minótaurosz” néven ismert vezetőjének több helyettese is. Az igazságügyi tárca adatai szerint a paraguayi börtönökben a PCC mintegy 80 brazil vagy paraguayi állampolgárságú vezetője tölti büntetését.