Albin
0 °C
11 °C

Véres összecsapások az iraki tüntetők és rendőrök között

2020-01-20T121446Z 923776695 RC2OJE92G7O7 RTRMADP 3 IRAQ-PROTEST
2020.01.20. 14:52

Többen megsebesültek Bagdadban és Irak más részein hétfőre virradóra a rendőrök és az új kormányfő kinevezését követelő tüntetők összecsapásaiban – írja az MTI.

A rendőrök könnygázt, hanggránátokat és éles lőszert is bevetettek a tiltakozók feloszlatására. A hatóságok közlése szerint csak Bagdadban 13 tüntető és 14 rendőr sebesült meg. A demonstrálók kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, és a megmozdulások miatt a belvárosba vezető több főutat is le kellett zárni. Bagdadban mindenhol sikerült visszaszorítani az útlezáró tüntetőket, és valamennyi út ismét járható.

A tüntetők az ország több pontján is próbálták eltorlaszolni a nagyvárosokat összekötő utakat, akcióikkal iskolák és közhivatalok működését akarták megbénítani.

A dél-iraki Násziríja városban a tüntetők lezárták a Bászrába vezető autópályát. Egy tisztségviselő elmondása szerint egy járműből valakik tüzet nyitottak a demonstrálókra, hat ember megsebesült. Násziríjában a tüntetők egyhetes határidőt adtak a kormánynak arra, hogy teljesítse a politikai reformokra vonatkozó követeléseiket, ellenkező esetben újabb megmozdulásokkal fogják fokozni a nyomást. Országszerte több helyen csatlakoztak a tüntetők az ultimátumhoz.

Bászrában két rendőrt halálra gázolt egy civil autó, amelynek vezetője akkor rohant bele a rendőrökbe, amikor épp próbálta kikerülni az összetűzések helyszínét.

Kerbela és Nedzsef síita városokban is tüntetések voltak: a tiltakozók utakat zártak le és gumiabroncsokat gyújtottak fel.

Irakot október eleje óta bénítják meg tüntetések, a tiltakozók az általuk korruptnak tekintett és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását és független kormányfő kinevezését követelik. Az elmúlt hónapok tüntetései során eddig legalább 500 ember halt meg.

A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

(Borítókép:  Khalid Al-Mousily / Reuters)