Essexi halálkamion: Lekapcsoltak egy nemzetközi embercsempész hálózatot

000 1LO3DA
2020.01.23. 13:53

Franciaországban és Hollandiában előállították egy nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját, akiket legalább 10 ezer bevándorló Nagy-Britanniába juttatásával vádolnak - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol csütörtökön. A Nagy-Britanniába tartó, a La Manche csatornán átvezető migrációs útvonal felszámolására azt követen helyeztek még nagyobb hangsúlyt a francia hatóságok és az Europol, hogy októberben 39 vietnami holtestét találták meg Angliában egy hűtőkamionba rejtve.

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a francia és a holland hatóságok szakembereinek bevonásával végzett művelet keretében előállított bűnözők a gyanú szerint legalább 70 millió euró (mintegy 23,1 milliárd forint) nyereségre tettek szert. Az előállított embercsempészek főként afgán, szíriai, iraki és iráni menekülteknek szervezték meg az illegális határátkeléseket a nyugat-franciaországi Le Mans és Poitiers városaiból Nagy-Britanniába.

A bevándorlókat életveszélyes körülmények között, hűtőkocsikba zárva rejtették el, amelyeket komppal vagy a kontinenst a szigetországgal összekötő tenger alatti vonattal juttattak át a La Manche csatornán. Minden teherautóba 20 bevándorlót zártak, akik fejenként 7 ezer eurót (mintegy 2,3 millió forint) fizettek az átkelésért.

A vizsgálat során végzett házkutatások alkalmával a hatóságok fegyvereket és autókat foglaltak le. Felderítették továbbá, hogy a megszerzett pénzt illegális bankrendszeren keresztül Hollandiában tárolták.

A rendőrségi művelet során megtalált, még utazásra váró migránsokat biztonságos helyre szállították.

(Borítókép: Ben Stansall / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport