Brexit: Ursula von der Leyen aláírta a megállapodást

2020.01.24. 09:45

Miután a brit parlament zöld utat adott a brexitnek, a másik fél, vagyis az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke aláírta azt pénteken Brüsszelben. 

Az MTI híre szerint az aláírásra azután került sor, hogy az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága csütörtökön, a témáról folytatott vitát követő szavazáson nagy többséggel elfogadta jelentését, amelyben azt ajánlja az EP egészének, hogy jövő héten esedékes brüsszeli plenáris ülésén fogadja el a kilépési megállapodást annak érdekében, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága rendezett módon szűnhessen meg.

A két uniós intézmény vezetőjének jóváhagyása nyomán a szöveget az EP plénuma a január 29-i ülésen ratifikálhatja. Ezt követően, jövő csütörtökön még az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanácsnak is végérvényesen el kell fogadnia azt. Von der Leyen Twitter-üzenetben azt írta, hogy az aláírással „megnyitották az utat” az Európai Parlament számára a megállapodás ratifikálására.

Michel a közösségi oldalra feltöltött üzenetében a szigetország és az unió kapcsolatára utalva úgy fogalmazott, hogy 

a dolgok elkerülhetetlenül megváltoznak, de a barátságunk megmarad. Új fejezetet indítunk partnerként és szövetségeseként.

Londonban csütörtökön törvényerőre emelkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlamentben előző nap elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. A Downing Street azt közölte, várhatóan napokon belül Boris Johnson kormányfő is aláírja a megállapodást.  • Hírek
  • Lakáshitel