Fokozódik az erőszak Irakban

2020-01-27T090854Z 891747102 RC29OE95LNYW RTRMADP 3 IRAQ-PROTEST
2020.01.27. 16:45 Módosítva: 2020.01.27. 18:00

Fegyveresek végeztek két tüntetővel az Irak déli részén található városban, Nászirijjában – írja a Reuters.

A dél-iráni városban ismeretlen fegyveresek négy pickupról támadtak rá a tüntetők fő táborára, ahol két tüntetőt megöltek, és több sátrat is felgyújtottak, majd elmenekültek. Amikor a biztonsági erők éjjel megpróbálták a város hídjaitól eltávolítani a tüntetőket, legalább 75 tüntetőt sebesítettek meg éles lőszerekkel Nászirijjában.

Néhány tüntető ezek után állt neki tartósabb téglaépítmények felhúzásának. Más tüntetők pedig betörtek egy rendőrőrsre, és legalább öt ott parkoló rendőrautót fel is gyújtottak.

Bagdad közben csatatérré változott három nappal azután, hogy az iraki biztonsági erők megrohamozták szombaton Bagdadban a kormányellenes tüntetések fő helyszínét, és megpróbálták megtisztítani a tiltakozóktól a déli városokat is.

A hétvégi összecsapások során legalább öt tüntetőt megöltek, a USA követségét pedig rakétatámadás érte Bagdadban. Az egyik rakéta az épület kávézóját találta el, kettő pedig kicsivel az épület mellett csapódott be. Legalább három ember megsérült a támadásban. Évek óta ez az első alkalom, hogy a bagdadi követség dolgozói megsérülnek egy támadásban.

A vezetők nélküli tüntető tömeg soha nem látott kihívás elé állítja az iraki síita muszlimok által uralt és nagyrészt iráni támogatású uralkodó elitet, amely az Egyesült Államok által vezetett invázió után jött létre 2003-ban, Szaddam Husszein szunnita diktátor megdöntésekor.

(Borítókép: Tüntetők Nedzsef városában Irakban, 2020. január 27-én. Fotó: Alaa Al-Marjani / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport