Nem is járt Kínában a német férfi, mégis megfertőződött

2020.01.28. 06:27 Módosítva: 2020.01.28. 06:27
Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában. További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát.

A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a 33 éves, beteg férfi Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik, írja az MTI. Állapota stabil. A férfi nem járt Vuhanban, viszont a múlt héten, egy céges rendezvényen találkozott egy kínai kolléganőjével, akit a közelmúltban meglátogattak a szülei. A nő azóta visszarepült Kínába, és mivel betegnek érezte magát, orvoshoz ment. Azóta nála is azonosították a vírust, írja a CNN. A férfi egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa.

Időközben kiderült, hogy Kanadában immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a ragály, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy a feleségét is megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.

Az Egyesült Államok kormányzata ugyancsak hétfőn már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól. Addig csak Vuhant és környékét ajánlotta elkerülni. Az USA-ban öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek eddig. Ugyancsak néhány esetről számolt be Dél-Korea, Tajvan, Nepál, Vietnám, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Franciaország és Ausztrália. 

Dél-Korea is kimenekíti az állampolgárait

Az USA mellett Franciaország és Dél-Korea is azt tervezi, hogy kimenekíti Vuhanból, illetve az érintett tartományból állampolgárait: a franciák ehhez csütörtökön látnak hozzá. Az MTI szerint a dél-koreai kimenekítésről a kormány keddi, rendkívüli ülésén határoztak. A repülőgépek csütörtökön és pénteken fogják evakuálni a kínai tartományban tartózkodó több száz dél-koreait. Közben Mun Dzsein államfő levelet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben ígéretet tett arra, hogy országa minden lehetséges segítséget megad a tüdőgyulladást okozó, halálos járvány felszámolásához.

A Hyundai és a Kia autógyártó is alkalmazottai és azok családtagjainak evakuálását tervezi Vuhanból. A Hyundainak öt gyára van Kínában, ahol évente 1,65 millió járművet gyárt, míg a cég által 34 százalékban tulajdonolt Kia három gyára 890 ezer autót állít elő az ázsiai országban.

A Samsung munkacsoportot hozott létre a Kínában dolgozó alkalmazottai egészségének vizsgálatára, egyben megtiltottak minden üzleti utat Kínába. Az északkelet-kínai Hszianban épülő elektronikai üzemegységében a munkásoknak egészségügyi maszkokat osztottak ki, és mérik testhőmérsékletüket.

Kazahsztán kedden bejelentette, hogy az ország vízumát kérő kínai állampolgároktól orvosi igazolást kérnek. Felfüggesztették az elektronikus vízumok kiadását azoknak a kínaiaknak, akik ezt korábban a határon igényelték. A kazah kormány egyúttal kéréssel fordult Pekinghez, hogy a Vuhanban tanuló 98 kazah diákot engedjék hazautazni. 

Hongkong kedden közölte, hogy lezárja határai egy részét, és felfüggesztette a kiutazási engedélyeket is, továbbá vonatok és kompok közlekedését is korlátozzák, írja a Reuters.

Közben az MTI arról számolt be, hogy ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását. A kínai hatóságokkal egyetértésben, a habarovszki, az amuri és a zsidó autonóm régió határán bevezetett intézkedés egyes források szerint február 1-jéig, mások szerint február 7-ig lesz érvényben. 

A pekingi orosz nagykövetség szerint a karantén miatt mintegy 140 orosz állampolgár rekedt a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság kedden közölte, hogy eddig 103 olyan, légúti fertőzésben megbetegedett személyt vizsgáltak meg, akikről feltételezték, hogy betegségüket a vuhani eredetű koronavírus okozta. A gyanú a vizsgálatok során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.

A moszkvai polgármesteri hivatal kedden operatív stábot állított fel az illetékes fővárosi és a szövetségi szervek tevékenységének összehangolására a koronavírus terjedésének megakadályozásában. A testület megkülönböztetett figyelmet fordít a szállodákra és más, turisták által gyakran látogatott intézményekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden felvette a Vektor virológiai és biotechnológiai labort azon európai intézmények listájára, amelyek támogatják munkáját a vuhani koronavírus okozta megbetegedés azonosításában. A Vektor korábban közölte, hogy ennek diagnosztizálására két tesztrendszert is kidolgozott.

Kína: újabb 25 halott

Újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 4515-re nőtt a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hétezerre emelkedett hatezerről – ami lassuló növekedés. A fertőzöttek között van azonban már egy kétéves kislány és egy kilenc hónapos csecsemő is, ám úgy tűnik, hogy a gyerekeknél a kór enyhébb tünetekkel jár. 

A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul.

Az MTI keddi híre szerint a centrumnak számító Hupej tartományban rohamosan fogynak a gyógyászati eszközök, ami pedig nehezíti a járvány elleni küzdelmet, közölte kedden a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság egy pekingi sajtótájékoztatón. Eközben az Egészségügyi Világszervezet Pekingben tartózkodó vezetője azt mondta: szerinte Kína képes kézben tartani a járvány terjedését. 

Így érzi Hszi Csin-ping kínai elnök is: a WHO vezetőjével történt találkozóján azt mondta, Kína le fogja győzni a koronavírust. Kiemelte: a kínai kormányzat számára elsődleges fontosságú az emberek biztonsága és egészsége, ezért nagyon komolyan veszi a járvány elleni küzdelmet. 

Csiao Jahuj, a bizottság helyettes vezetője kedden arról tájékoztatott, hogy a vírus által leginkább érintett, és a múlt hét vége óta lezárt Hupej tartományba mintegy hatezer fős orvosi személyzetet delegálnak az ország más részeiről - közülük harminc csapat, összesen több mint 4100 ember már meg is érkezett, további 1800 ember pedig még kedd estig a helyszínre ér. Csiao azonban hozzátette: az eszközhiány - egyebek mellett védőöltözetek hiánya - miatt a segítségként odaküldött személyzetnek csupán egy részét tudták egyelőre bevonni a betegek ellátásába.

A kínai miniszterelnök hétfőn Vuhanba látogatott, és felkereste a koronavírusos betegeket ellátó kórházakat, meghagyva nekik, hogy minden fertőzött beteget vegyenek fel. Erre azután került sor, hogy a városban sokan arra panaszkodtak: a kórházak több, a vírus tüneteit mutató pácienst utasítottak el és küldtek haza kapacitáshiányra hivatkozva. 

További húsz amerikai repülőtérre terjesztették ki a Kínából érkezők vizsgálatát

Kiterjesztették további húsz amerikai repülőtérre a Kínából érkező utasok egészségügyi vizsgálatát - jelentette be hétfőn este az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). A CDC közölte: nemcsak megnövelik az érintett repülőtereken dolgozó egészségügyi szakemberek létszámát, hanem bővítik a karanténhoz szükséges helyiségek számát is.

Korábban csak azon az öt repülőtéren volt egészségügyi ellenőrzés, ahová kifejezetten a közép-kínai Hupej tartományból érkeztek utasok. E tartomány fővárosa Vuhan, ahonnan a koronavírusos megbetegedések terjedni kezdtek. Az elkövetkező napokban már minden olyan amerikai légikikötőben megkezdik az ellenőrzést, ahová Kína bármelyik részéről érkeznek járatok.

A CDC módosította korábbi közleményét, és hétfőn este már arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 26 tagállamában 110 embert vizsgálnak koronavírusos fertőzés gyanújával. A korábbi információk még arról szóltak, hogy 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgáltak. Eddig öt esetben diagnosztizálták a betegséget.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézetének vezetője újságíróknak hétfőn este arra panaszkodott, hogy a kínai hatóságoktól és szakemberektől még mindig nem eléggé gyorsan és nem közvetlenül jutnak el az információk az amerikai hatóságokhoz és járványügyi szervekhez.

Utalva a kínai egészségügyi miniszter vasárnapi nyilatkozatára, miszerint a vírushordozók már azelőtt fertőzhetnek, hogy megjelennek rajtuk a betegség tünetei, Fauci leszögezte: „Tényleg tudnunk kell, mi a tudományos alapja annak, hogy a vírus már a szimptómák megjelenése előtt fertőzhet. Szükségünk van ezekre az adatokra.” Fauci ugyanakkor megjegyezte: Kína ma sokkal átláthatóbban és gyorsabban cselekszik, mint 2003-ban, a SARS-vírus okozta járvány kitörésekor.  • Hírek
  • Lakáshitel