Újabb mexikói pillangóvédőt ölhettek meg

2020.02.03. 13:05

Napokon belül már a második környezetvédelmi aktivista halt meg Mexikóban. Raúl Hernandez a királylepkék élőhelyén tartott túrákat, ahol nagy az illegális fakitermelés, írja a BBC.

Hernandez testét két nappal egy másik környezetvédő, Homero Gómez González temetése után találták meg. Hernandez testén és fején ütésnyomokat találtak, korábban González is fejsérülést szenvedett, mielőtt vízbe fulladt.

Egyelőre vizsgálják, hogy a két halálesetnek köze van-e egymáshoz. Környezetvédők attól tartanak, hogy mindketten az illegális fakitermelésben és más tiltott üzletágakban érdekelt bűnszövetkezetek által tucatszám legyilkolt aktivisták egyike. 

A rezervátumot novemberben hozták létre kizárólag a  királylepke (Danaus plexippus) népszerűsítésére. Ezek a lepkék nagy távolságot tesznek meg Mexikóig, így aztán különösen fontosak a környezetvédőknek. Mindeközben igyekeztek  távol tartani a favágókat, tüntetéseket, felvonulásokat és őrjáratokat szerveztek az erdőirtás ellen.

Mexikóban sok környezetvédőt gyilkolnak meg. A Global Witness szerint 2017-ben 15, 2018-ban 14 aktivistát öltek meg Mexikóban. Az Amnesty International októberi jelentése szerint 2019 első kilenc hónapjában 12 környezetvédő lett halálos áldozata a természet kizsákmányolásában érdekelt bandáknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport