Gyula
7 °C
20 °C

Koronavírus: egy nap alatt 64-en haltak meg a járvány gócpontjában

2020.02.04. 06:02

Miközben világszerte egyre nő a Kínán kívüli koronavírus-megbetegedések száma, hétfőn újabb 64 ember halálát okozta a járvány a gócpontnak számító közép-kínai Hupej tartományban, derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közzétett adataiból. 

A járvány következtében hétfő éjfélig elhunytak száma ezzel a tartományban 414-re emelkedett, míg az összes ott diagnosztizált fertőzötté 13 522-re.

Az új típusú koronavírus legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és hétfő éjfélig összesen 303 beteg veszítette életét.

A helyi idő szerint kedden reggel 10 óráig közzétett adatok szerint a vírus eddig országosan 20 471 embert fertőzött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban.

A vuhani városvezetést élesen bírálták Kínában amiatt, hogy a helyi orvosok figyelmeztetéseinek ellenére megpróbálták elkendőzni a helyzet súlyosságát. Csou Hszien-vang, Vuhan polgármestere egy, a CCTV kínai állami hírcsatornán sugározott, vele készült januári interjújában beismerte:

nem csak a kellő tájékoztatást mulasztottuk el időben megtenni, de még csak nem is használtuk a rendelkezésünkre álló információt a munkánk javítására.

A polgármester arról is beszélt, hogy a fertőző betegségek terjedésének megelőzéséről szóló törvény szerint a helyi kormányzatok csupán a központi kormányzat engedélyének birtokában nyújthatnak tájékoztatást a járványhelyzetről, és kezdhetik meg a szükséges óvintézkedések életbe léptetését. Csou ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy a város pontosan mikor jelentette az ügyet a magasabb szintek felé. A polgármester az adásban felajánlotta saját, valamint Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vuhani titkárának a lemondását.

A KKP politikai bizottságának állandó bizottsága hétfői ülését követően kiadott jelentésében szintén elismerte, hogy a pekingi vezetés nem megfelelően reagált a járványra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a múlt hét elején személyesen utazott Pekingbe, hogy felmérje a helyzetet, és elismerően nyilatkozott a járvány megfékezésére tett kínai erőfeszítésekről. Hétfőn Genfben, a szervezet végrehajtó testülete előtt pedig ismét hangsúlyozta: ha a járvány gócpontjának környékén továbbra is megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, akkor a fertőzés terjedése más térségekbe minimális mértékű és lassú lesz, a járványt pedig ellenőrzés alatt lehet tartani.

Eközben egy San Diegó-i biotechnológiai cég, az Inovio bejelentette, hogy néhány órával azután, hogy a kínai tudósok bárki számára elérhetővé tették az új típusú koronavírus génszekvenciáját, hozzákezdtek az oltóanyag kifejlesztéséhez. Az Inovio a DNS-szekvencia alapján kezdte fejleszteni a jelenleg INO-4800 néven futó kísérleti vakcinát, amellyel a tervek szerint nyár elején kezdődhetnek meg a humán klinikai tesztek. Azt persze semmi nem garantálja, hogy tényleg így lesz, illetve, hogy az oltóanyag hatékony lesz. Kate Broderick, a cég kutatási igazgatója a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy „mindössze három óra alatt terveztek egy lehetséges vakcinát”.