A halálos kazahsztáni etnikai összecsapás után menesztették a területi kormányzót

2020.02.10. 18:54 Módosítva: 2020.02.10. 20:46

Menesztették a területileg illetékes kormányzót a halálos áldozatokat követelő kazahsztáni tömegverekedés miatt – írja az MTI.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn elfogadta a déli zsambili terület kormányzójának lemondását, miután egy faluban tízen meghaltak egy etnikai összecsapás során a múlt héten.

A kazah államfő hivatalának tájékoztatása szerint az elnök, Aszkar Mirzahmetov helyére Berdibek Szaparbajev volt miniszterelnök-helyettest nevezte ki. Az államfő menesztette a kormányzó helyettesét és a helyi rendőrfőnököt is.

A kirgiz határhoz közeli településen kazahok és a kínai gyökerekkel rendelkező dungan népcsoport tagjai verekedtek össze rendezetlen területi jogok miatt péntek éjjel. Kezdetben mintegy hetvenen verekedtek össze, majd a környező falvakból érkezőkkel együtt már közel 370-en voltak. 

Később lőfegyverek is előkerültek, két rendőr megsebesült. Több lakóházat és gépkocsit felgyújtottak a verekedők. A hatóságok 47 embert vettek őrizetbe, és elkoboztak több vadászpuskát. Az erőszaknak a rendőrség és a nemzeti gárda vetett véget. A halottakon kívül több tucat ember megsérült, a kisebbség több tagja pedig a szomszédos Kirgizisztánba menekült.

Az erőszak szombat reggelre véget ért, de a légkör még hétfőn is feszült volt. Bár sokan megbékélést szorgalmaztak, egyes kazahok támogatásukról biztosították a dunganok ellen támadókat, a hatóságokat pedig azzal vádolták, hogy részrehajlóak, és egyedül a kisebbség érdekeit nézik.

Tokajev elnök korábban provokátorokat tett felelőssé a tömegverekedés kirobbantásáért, és kijelentette, hogy felelősségre vonja a helyi hatóságokat, mert nem sikerült megelőzni az erőszakot. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport