Csongor
0 °C
9 °C

Koronavírus: négy újabb fertőzöttet találtak az Egyesült Királyságban

2020.02.10. 11:46

Négy újabb esettel nyolcra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban – írta a Sky News.

Eközben Franciaországban öt brit állampolgárt kezelnek, akik a már Nagy-Britanniában lévő koronavírus-fertőzött férfival kerültek kapcsolatba még egy francia síparadicsomban. A férfi Szingapúrban kapta el a vírust, innen repült Franciaországba, majd január végén Londonba, ahol jelenleg ott kezelik, ahol a négy új esetet is.

A franciaországi brit betegek között van egy kilencéves gyerek is. Igaz, az egyébként nem egészen kétszázalékos halálozási rátát felmutató koronavírus áldozatai között nem tudni gyerekről: az áldozatok átlagos életkora 55 év volt, 40 és 90 év közöttieket ölt meg. A halottak száma hétfőn elérte a 910-et – ebből 908-at Kína területén regisztrálták, itt van a fertőzöttek több mint 99 százaléka is –, miután vasárnap újabb 97 ember halt bele a jellemzően tüdőgyulladásos tünetekkel járó vírusba.

Már fenyegető minősítésnél tart a járvány

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter – írta az MTI. Az angliai tiszti főorvosi szolgálat vezetője nem sokkal később arról számolt be, hogy újabb brit páciensek szervezetében mutatták ki a vírust.

Az intézkedés megerősíti azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik fertőzés gyanúja esetén az érintettek kötelező elszigetelését saját biztonságuk érdekében, illetve akkor, ha egészségügyi szakértők megítélése szerint fennáll az a kockázat, hogy az illetőtől mások is elkaphatják a fertőzést. Korábban arra panaszkodtak a hatóságok, hogy az ellenőrzés nem elég szigorú, így a betegnek lehetősége van arra, hogy a 14 napos karantén lejárta előtt távozzon.

A brit tisztiorvosi szolgálat azt tanácsolja, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában vagy Makaón járt, és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából, és értesítse a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

Világszerte 27 országban regisztráltak fertőzötteket, Kínában 40 ezret, a országon kívül összesen 330 embert. Külföldön ketten haltak bele a fertőzésbe: egyikőjük a Kínához tartozó, de nagy autonómiát élvező Hongkongban, a másik a Fülöp-szigeteken vesztette életét. Mindketten kínaiak voltak, akik a járvány központjában, Vuhanban jártak.