Emma
5 °C
10 °C

Orbánisztános molinóval fogadták Orbánt Berlinben

2020.02.10. 16:41 Módosítva: 2020.02.10. 18:56

Néhány Németországban élő magyar tüntető várta Orbán Viktort Berlinben, aki ma délután Angela Merkellel találkozott a német fővárosban. Orbán a kancellárral tartott megbeszélés előtt Annegret-Kramp Karrenbauerrel, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével tárgyalt, aki épp ma jelentette be, hogy nem indul a kancellári posztért, és addig marad csak a párt elnöke, amíg nem találnak megfelelő kancellár- és pártelnök jelöltet.

A CDU székházánál a tüntetők egy nagy méretű, narancssárga színű molinót tartottak "Orbanistan powered by EU", azaz Orbánisztán az EU támogatásával működik felirattal, fedezte fel a Hvg.hu

Hétfőn délután 4 órakor Angela Merkel és Orbán Viktor rövid sajtónyilatkozatot tett. Merkel azt mondta: a gazdasági fejlődés Magyarországon nagyon jó úton halad, ami az EU-nak is tulajdonítható. Az ország okos beruházások és a gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem munkanélküliséggel, hanem munkaerőhiánnyal küzd. Németország és a Visegrádi Négyek szorosan együttműködnek az Európai Unió gazdaságának megerősítésén.

A német kancellár arról is beszélt, hogy az EU következő hétéves költségvetésének tervezésénél a két ország eltérő helyzetben van, hiszen Németország nettó befizető, Magyarország pedig a büdzsé forrásainak nettó haszonélvezője. Azonban Németország keleti tartományai, a volt NDK területe nem rendelkeznek akkora gazdasági erővel, mint a nyugati tartományok, így Németország "nagyon jól megérti" a közösségi forrásokat igénylő tagállamok gondjait

Merkel azt mondta: a mai tárgyaláson beszélnek az EU bővítéséről Észak-Macedóniával és Albániával, valamint szóba kerülnek biztonságpolitikai és migrációs kérdések is. Utóbbiakról megjegyezte, hogy  ezekben "vannak közös pontok és eltérések is.

Orbán Viktor röviden Merkel digitalizációért tett lépéseit méltatta, beszélt az uniós költségvetésről, az EU-bővítésről, és ismét kiemelte, hogy Magyarország a Balkán stabilitása szempontjából Szerbia felvételét is fontosnak tartja az EU-ba.  Az uniós költségvetésről Orbán azt mondta: biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell. A magyar és a német nézőpont más, vannak olyan európai vezetők, akik nem először dolgoznak uniós költségvetésen, és biztosan találnak megállapodási lehetőséget - mondta a magyar kormányfő. Angela Merkel ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Ez lényeges találkozó lesz, hiszen a legfontosabb kérdés ma az, hogy miként nyerheti vissza versenyképességét Európa - közölte a kormányfő.

Korábban a német sajtóban megjelentek olyan értesülések, hogy Orbán Viktor a Fidesz Európai Néppártban maradásáról (is) tárgyal Berlinben. Mostanra olyan helyzet alakult ki, hogy a német CDU egy része és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is úgy látja: szigorú magatartási kódexet írnának elő, de bent tartanák a Fideszt az Európai Néppártban, hogy a kizárással ne erősítsék az európai politikai szélsőségeseket.