Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Török egységeket támadtak a szír kormányerők

2020.02.10. 14:26

Ismét török egységeket lőtt hétfőn a szíriai kormányerők tüzérsége az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító, északnyugati Idlíb tartományban, írja az MTI. A támadásban öt török katona meghalt, öt pedig megsebesült – közölte a török védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint olyan török egységeket ért támadás, amelyeket Ankara a napokban az összecsapások megfékezése, a határ biztonságának szavatolása és a humanitárius katasztrófa megelőzése céljából, erősítésképpen küldött a térségbe. A tárca kiemelte: a támadást követően a török hadsereg bemért több ellenséges célpontot, és intenzív tűz alá vette őket.

A szíriai kormányerők és a török hadsereg között először múlt hétfőn törtek ki heves harcok Idlíbben. A damaszkuszi csapatok tüzérségi támadásának következtében hét török katona és egy polgári alkalmazott meghalt, 13 katona megsebesült. Ankara válaszul akkor legalább 76 szíriai katonát „ártalmatlanított”.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán arra szólította fel az előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a korábbi demarkációs vonalat jelző török megfigyelőpontok mögé.

Mint arról beszámoltunk, a szíriai kormányerők több mint 600 négyzetkilométer területet foglaltak vissza a felkelők utolsó fellegvárainak számító Idlíb és Aleppó tartományban folytatott offenzívájuk során.