Csongor
0 °C
9 °C

Hiába kérte őt 128 püspök, Ferenc pápa nem akarja, hogy a nős férfiak is papok lehessenek

2020.02.12. 18:23 Módosítva: 2020.02.12. 22:14

Ferenc pápa szerdán elutasította azt a javaslatot, amelynek értelmében a rendkívüli paphiánnyal küzdő Amazónia egyes vidékein kivételesen és csak bizonyos feltételeknek megfelelve nős férfiak is szolgálhattak volna papként. A vatikáni Amazonas-szinódus tavaly ősszel szavazta meg a szóban forgó javaslatot, amely így az egyházfő elé került. Az Amazonas-térség 184 voksolásra jogosult püspöke közül 128 szavazott igennel a reformra, és csak 41 ellenezte.

A helyi katolikus egyháznak régi problémája, hogy a 7,8 millió négyzetkilométeres terület sokszor iszonyatosan nehezen megközelíthető falvainak 85 százalékában a hívek nem jutnak el hetente misére, de akad olyan vidék, ahol éveken át nincs szertartás a túl kevés pap miatt. Ezért merült az fel, hogy olyan, hitéletükben hiteles, s példás családi hátterű, akár gyermekes világi férfiak is mutathassanak be misét, akik már állandó diakónusként szolgálnak. Felszentelésük után részidős papi szolgálatot végezhetnének, saját világi munkájuk mellett látnák el az egyházi feladatokat egy közösségben.

A több mint 30 oldalas apostoli buzdításban a 82 éves argentin pápa rámutatott, hogy új módszereket kell találni arra, hogy több pap vállaljon szolgálatot a régióban, valamint ki kellene terjeszteni az állandó diakónusok szerepét. A katolikus egyház diakónusai házasok is lehetnek, és egyebek mellett keresztelhetnek, eskethetnek, temethetnek, azonban szentmisét nem mutathatnak be.

Az egyház konzervatív szárnyának tagjai attól tartottak, hogy egy ilyen lépéssel, a papi cölibátus fakultatívvá tételével általános gyakorlattá válhatna a nős férfiak papi szolgálata, így a pápa konzervatívnak mondható döntése minden szempontból jelentős döntésnek számít. A sok társadalmi-politikai kérdésben markáns humanista álláspontot megfogalmazó, a pedofil ügyekben a katolikus egyház évtizedes hallgatásának is véget vető Ferenc pápa korábban meggyőződését fejezte ki, hogy

a papok nőtlenségi fogadalma ajándék, kegyelem, nem pedig korlát.

A progresszív tábort csalódással töltötte el a mostani határozat. A hírt közlő MTI által szemlézett elemzők szerint például nem lehet véletlen, hogy Reinhard Marx német katolikus bíboros egy nappal a dokumentum közzététele előtt jelentette be lemondási szándékát.