Peking: Amerika ne veszítse már el a józan eszét!

2020.02.15. 13:48

Hazugságokat terjeszt és lejáratókampányt folytat Kína ellen az Egyesült Államok kormánya – erről a kínai külügyminiszter beszél szombaton a müncheni Biztonságpolitikai konferencián (MSC). Vang Ji szerint a washingtoni vezetés magatartása mögött az áll: „Amerikában nem hajlandóak elismerni, hogy sikeres lehet egy szocialista ország”, és ellenzik Kína gyors felemelkedését és "megfiatalodását". Ez igazságtalanság, mert megfosztja Kínát és a kínai embereket a boldogulás jogától, mondta a miniszter.

Az ázsiai országnak és lakóinak joguk van a jobb élethez, a fejlődés pedig feltartóztathatatlan. Kína az ötezer éves kultúrájának bölcsességére és „az erős szocialista rendszerre”, a 90 milliós tagságú kommunista pártra és a keményen dolgozó emberek munkájára építve minden akadályt leküzd és újjászületik, ígérte a beszédében.

Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok szuperhatalom, ezért igen fontos lenne, hogy „ne veszítse el a józan eszét” és ne játssza el a nemzetközi közösség bizalmát. Kína újbóli megerősödése azt is jelenti, hogy a nemzetközi porondon megjelenik egy hatalom, amely a békében és a stabilitásban érdekelt, ezt a fejleményt pedig üdvözölnie kellene a nemzetközi közösségnek.

Vang Jin a müncheni konferencián
Vang Jin a müncheni konferencián
Fotó: Andreas Gebert / Reuters

Kína az Európai Unió egységének és erejének növekedését is támogatja, és jóval több közös ügy köti össze vele, mint amennyi vitájuk van. Az országa és az Európai Unió egyaránt a nemzetközi ügyek többoldalú és kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásokon nyugvó intézési módjának híve, mindketten a szabadkereskedelem hívei és elítélik a protekcionizmust, és mindketten a többpólusú világrend támogatói, és „több demokráciát” óhajtanak a nemzetközi kapcsolatokban.

Vang Ji arról is beszélt hogy sikeres a koronavírus elleni küzdelem, ezt jelzi, hogy a fertőzések csupán egy százaléka jelentkezett az ország határain kívül. A vírus csak átmenetileg veti vissza hazája fejlődését, mondta.