Koronavírus: megállíthatatlan a fertőzés a karanténba zárt luxushajón

2020.02.16. 06:44

Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón. A luxushajón a a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.

„A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív” – jelentette be Kato Katszunobo. A hajó fedélzetén nagyjából 3700-an vannak, a fertőzöttek közül 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban, írja az MTI.

Mindeközben szombaton bejelentették, hogy egy hét múlva kiengedik az utasokat a koronavírus miatt karantén alá helyezett luxushajóról. Az amerikai utasoknak pedig ennyit se kell várniuk, őket a washingtoni kormányzat már most vasárnap elszállítja a hajóról. Az idős vagy rossz egészségi állapotú, és a fertőzés jeleit nem mutató utasokat már péntek óta folyamatosan engedik ki, hogy mielőbb megkapják a gyógyuláshoz szükséges feltételeket.

Kínában közben már harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett. Szombaton 142 ember halt bele a betegségbe, így az összes halálos áldozat száma 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett. A járvány továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább, írja az MTI.   • Hírek
  • Személyi kölcsön