Ida
6 °C
9 °C

Észak-koreai dezertőrök pártot alapítanak Dél-Koreában

2020.02.18. 10:26

Észak-koreai dezertőrök pártot alapítanak Dél-Koreában az áprilisi parlamenti választások előtt, és kedden létrehoztak egy bizottságot ennek előkészítésére, írja az MTI..

A tömörülés tagjai Észak-Korea demokratizálásán és az emberi jogok helyzetének javításán akarnak munkálkodni, valamint szeretnék hatékonyabban képviselni a szökevények jogait Dél-Koreában.

A párt alapjait lerakó szöuli összejövetelen mintegy 200 észak-koreai dezertőr gyűlt össze. A tömörülést egyelőre Korea-közi Egyesülés Pártjának nevezték el.

Az eseményen Tae Jong Ho, Észak-Korea londoni nagykövetségének egykori első beosztottja is részt vett.

"Ha a párt megkezdi működését, további dezertőrök csatlakoznak majd hozzá, és egyre több társunk fogja elhagyni Észak-Koreát, hogy délre jöjjön" - mondta a volt diplomata.

Tae 2016-ban szökött Dél-Koreába. Idén februárban csatlakozott a legnagyobb ellenzéki párthoz, a Szabad Korea Párthoz, illetve bejelentette, hogy szeretne indulni az áprilisi választásokon. Azt ígérte, hogy a két Korea egyesüléséért fog dolgozni, ha bizalmat szavaznak neki.

"Olyan pártot alapítunk, amely Dél és Észak 80 millió lakosának közös tulajdonságait és különbözőségeit is meg tudja ragadni" - írták közleményükben a szervezők. "Ugyancsak foglalkozni fogunk az emberi jogi kihágásokkal, valamint azzal a szomorú valósággal, amelyben a szabadságról és emberi jogokról mit sem sejtő észak-koreaiak élnek" - tették hozzá.