Tibor
2 °C
8 °C

Már több mint kétezer áldozata van a koronavírusnak

2020.02.19. 05:53

Bár második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, szerdára már 2005-re nőtt az áldozatok száma, írja az MTI. 

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén, így jelenleg összesen 74 185 fertőzöttről lehet tudni. 

A napi új fertőzöttek száma országos szinten ugyanakkor 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, ráadásul a napi gyógyult esetek száma most először meghaladta az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. Kedd éjfélig a gyógyultak száma már 14 ezer fölé emelkedett Kínában. 

Közben folyamatosan dolgoznak az ellenszeren. Csung Nan-san, Kína vezető szakértője egy keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a fertőzésen átesett betegek vérplazmájának alkalmazása reményt keltő eredményeket hozott a betegek kezelésében. A vírus semlegesítésére képes antitesteket tartalmazó plazmát ezért Hupejen kívül a dél-kínai Kuangtung tartományban is elkezdik bevetni a súlyos állapotban lévő pácienseknél.

A China National Biotec Group nevű kínai állami gyógyszercég múlt héten jelentette be, hogy a gyógyult páciensek plazmáját sikerrel alkalmazták több mint tíz kritikus állapotban lévő betegen, akiknél a gyulladásos tünetek a kezelés hatására 12-24 órán belül enyhültek. Sanghajban, valamint Hupej és Kuangtung tartományban ezért arra kérik a gyógyult betegeket, hogy adjanak vért a szükséges plazmamennyiség begyűjtése érdekében.

Csung továbbá a malária elleni klorokin vegyületről is azt mondta, hogy az eddigi megfigyelések alapján segítheti a betegek felépülését. A szert eddig 128 páciensen alkalmazták Kuangtungban, akik közül hétfőig 93 állapota javult, míg 26-an már gyógyultan távozhattak a kórházból.

A szakértő szerint minőségi ellátással és tápanyagbevitellel gyógyszerek nélkül is hatékonyan fel lehet venni a harcot a vírusfertőzéssel, de hozzátette, "Vuhanban túl sok a beteg, így nem tudnak megfelelő ellátásban részesülni".