Le kellett mondania a horvát legfőbb ügyésznek, mert szabadkőműves

2020.02.19. 20:45

Benyújtotta lemondását Drazen Jelenic horvát legfőbb ügyész szerdán, miután Drazen Bosnjakovic igazságügyi miniszter távozásra szólította őt fel azért, mert szabadkőműves.

A miniszter azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a legfőbb ügyész tagja legyen egy ilyen civil szervezetnek, még akkor is, ha annak bejegyzését törvények engedélyezték. „A társaság működését máig számos titok övezi, akárcsak tagjainak kilétét, ezért kockázatot jelent a legfőbb ügyész tevékenységére nézve” – fogalmazott a miniszter, aki elég egyértelművé tette a helyzetet Jelenic számára: azt mondta, ha nem mond lesz, a kormány fogja felmenteni. Bosnjakovic állítja: a kabinet nem tudott arról, hogy a 2018-ban megválasztott Jelenic tagja a szabadkőműves társaságnak.

A távozó Jelenic közleményt adott ki, amelyben azt írta: tiszta a lelkiismerete, az első naptól kezdve büszkeséggel, elhivatottsággal, szakszerűen és tisztességgel végezte munkáját, megőrizve az ügyészség függetlenségét. „Tagsága a szabadkőműves egyesületben semmilyen formában nem befolyásolta őt kötelessége elvégzésében, a vele kapcsolatos híresztelések ugyanakkor lehetetlenné teszik, hogy továbbra is ellássa a feladatát” – áll a közleményben.

A legfőbb ügyész körüli összeférhetetlenségi botrány azután robbant ki, hogy a Nacional című horvát hetilap kedden arról írt: Nikica Gabric horvát orvos – aki annak a zágrábi szabadkőműves páholynak a vezetője, amelynek Drazen Jelenic is tagja – megpróbált nyomást gyakorolni a legfőbb ügyészre, hogy akadályozza meg a lap legújabb számának megjelenését.

A Hina horvát hírügynökség tudósítása szerint a zágrábi rendőrség a múlt pénteken bűncselekmény gyanújával letartóztatta egy másik hetilap, a 7Dnevno főszerkesztőjét, annak helyettesét és igazgatóját. A vád szerint a gyanúsítottak annak fejében, hogy ne jelenjenek meg cikkek a 7Dnevnóban Nikica Gabric szabadkőműves tagságáról, azt kérték az orvostól – aki egy magánklinikát működtet Zágrábban –, hogy az üresen maradó oldalakon hirdetést adjon fel, amiért 200 ezer kunát (9 millió forintot) követeltek. Gabric ezt elutasította – a cikksorozat így megjelent –, a zsarolási szándékot pedig Gabric jelentette az ügyészségnek.

Legújabb számában a Nacional ezzel az üggyel foglalkozott, megjegyezve, hogy az egyik letartóztatott újságíró is szabadkőműves. A lap azt állította: az ügyészség, amelynek vezetője szintén szabadkőműves, azt sugallta a rendőrségnek, hogy lépjenek fel enyhébben a vádlottakkal szemben, ezért azok most szabadlábon védekezhetnek.

A legfőbb ügyész elismerte, hogy a zsarolási ügyet vizsgáló ügyészen keresztül a zágrábi orvos valóban azt kérte tőle, akadályozza meg a Nacional megjelenését, ő azonban ezt nem tette meg. „Meg kellett őriznem az eljárás jogszerűségét, és megegyeztem az ügyésszel, hogy nem teszünk lépéseket a magazin megjelenésének megakadályozására” – mondta Jelenic. Kiemelte: az újságírók letartóztatásáról kizárólag a rendőrség döntött, az ügyészség nem befolyásolhatta, és nem is befolyásolta az ügyet.

Azt beismerte, hogy valóban tagja a szabadkőműves társaságnak, ahová két hónappal azt megelőzően lépett be, hogy 2018-ban megválasztották legfőbb ügyésznek. (MTI)  • Tippek
  • Árfolyam