Legalább heten meghaltak egy tüntetésen Újdelhiben

2020-02-19T100807Z 1219644295 RC2M3F9T4CK7 RTRMADP 3 INDIA-CITIZ
2020.02.25. 09:32

Legalább hét ember meghalt, további 150-en pedig megsebesültek Újdelhiben az állampolgársági törvény módosítása elleni tüntetésen, közölték indiai rendőrségi források, amelyeket az MTI idéz. A magyar hírügynökség azt már nem tette hozzá, hogy mindez Donald Trump amerikai elnök indiai látogatásával egy időben történt, aki elől nemcsak a politikai feszültségeket, de a nyomort is igyekeztek alaposan elzárni.

Ennek ellenére Anil Mittal rendőrtiszt újságíróknak elmondta, hogy a hétfői tüntetés halálos áldozatai közt egy rendőr is van. Az összecsapások Újdelhi északkeleti körzetében törtek ki a törvénymódosítás támogatói és ellenzői között. A rendőrség az oszlatás során könnygázt és füstgránátokat is bevetett, az emberek pedig kövekkel dobálták meg őket – illetve egymást –, valamint több járművet felgyújtottak.

Orvosi források szerint a sebesültek közt többeket lőtt sebbel szállítottak kórházba.

Keddre virradóra újabb összecsapásokat jelentettek, a körzetben zárva maradtak az iskolák, legalább öt környékbeli metróállomást lezártak, és gyújtogatásokról is érkeztek hírek.

Újdelhi államminisztere, Arvind Kedzsrival a rend helyreállítására szólította fel a lakosokat, hangsúlyozva: erőszakkal nem érnek el eredményt.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem.

Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

(Borítókép:  P. Ravikumar / Reuters)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás