Horvátországban is megjelent a koronavírus

2020.02.25. 13:10 Módosítva: 2020.02.25. 14:41

Már Horvátországban is megjelent a kínai koronavírus. Egy fiatal férfi fertőződött meg a kórral, akit a zágrábi Fertőző Betegségek Klinikáján kezelnek, erősítette meg a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković az Index.hr lapnak.

Az Index.hr azt is írja, hogy az eset akkor derült ki, amikor kilenc olyan embert teszteltek kedden napközben, akik Olaszországban dolgoznak egy gyárban, és onnan érkeztek vissza nemrég Horvátországba. A horvát N1 riportere szerint az érintettek a magyar határhoz közel eső Karlovacból jártak ki a lombardiai Paviába dolgozni, egy olyan gyárba, ahol 20 fertőzöttet azonosítottak korábban. A koronavírusos beteg azonban nem közülük került ki, hanem egy fiatal férfi a fertőzött, aki Milánóban járt egy focimeccsen. Egy IT-cégnél dolgozik, és pénteken még bement a vállalathoz.

„Egy fiatalabb férfiról van szó, akit elkülönítettek és kielégítő állapotban van” – idézi Andrej Plenkovic miniszterelnököt az Index.hr. „Igyekszünk megtalálni azokat, akikkel kapcsolatban lehetett és kezeljük őket is, amennyiben szükséges” – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a horvát egészségügyi rendszer készen áll arra, hogy megfelelően reagáljon a fenyegetettségre.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt, írja az MTI. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit–amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Közben azt is bejelentették a horvát hatóságok, hogy a spliti kikötőbe az olasz Anconából érkező tengerjáró hajók utasait és személyzetét vizsgálni fogják a vízirendészettel együtt, és a kritikus olasz területekről érkezőket elkülönítik majd.   • Hírek
  • Lakáshitel