Hetvenöt tevével váltotta meg szabadságát a 12 éves lányt megerőszakoló szomáliai férfi

2020.02.28. 14:23

Halálbüntetésére várt, ám a családdal egyezséget kötött az a szomáliai férfi, aki több társával megerőszakolt és megfojtott egy 12 éves lányt Puntland régióban, így 75 teve ellenében szabadulhatott. Az MTI azt írja: Aisha Ilyes Adent a szomáliai Puntland régióban lévő Galkayo város piacáról rabolták el tavaly februárban. Csoportosan megerőszakolták, megfojtották, nemi szerveit megcsonkították.

Három férfit ítéltek halálra májusban egy 2016-os, szexuális bűncselekményekről szóló törvény értelmében Puntlandban. Ez a félig autonóm régió az első Szomáliában, melyben kriminalizálták az olyan cselekményeket, mint a szexuális zaklatás és nemi erőszak. A háromból két elítéltet kivégzőosztag végzett ki a hónap elején. A harmadik férfi, Abdisalan Abdirahman kivégzését akkor hivatalos magyarázat nélkül késleltették. Az áldozat egyik rokona megerősítette, hogy Abdirahmant azonban február 20-án szabadon engedték, miután egyezséget kötött a családdal, hogy a lány megölését és megerőszakolását 75 tevével kompenzálja.

Fel vagyok háborodva azon, ahogyan a harmadik férfi kiszabadult. Puntlandben és általában Szomáliában a megerőszakolt áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot a tradicionális vezetők érintettsége miatt. Ellenzem, hogy az ilyen ügyeket a szokásjogok és a hagyományok szerint kezeljenek. Ez hatalmas probléma jogrendszerünkben és aláássa a nők és lányok jogait

– fogalmazott Ubah Mohamed, a Somalia Gender Hub jogvédő csoport tagja. Az igazságügyi minisztérium munkatársai nem nyilatkoztak az ügyben.

A nemi erőszak gyakori és gyakran marad büntetlen Szomáliában, ahol az évtizedek óta tartó konfliktusok táplálták az erőszak kultúráját és meggyengítették a törvények betartatásával megbízott intézményeket. Az áldozatokat a tradíció szerint arra kényszerítik, hogy fogadják el a kompenzációt – gyakran tevék vagy más haszonállatok formájában – és házasodjanak össze támadójukkal. Az évszázados gyakorlat célja, hogy véget vessen a rivális klánok közötti harcoknak. Aisha Ilyes Aden brutális meggyilkolása nagy felháborodást és nyilvános tüntetések sorát váltotta ki. Követelték a hatóságoktól a szexuális jellegű bűncselekmények elleni törvény érvényesítését és az igazság védelmét. A három férfi elítélése volt az első ilyen jellegű előrelépés Puntlandben. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport