Laura, Alida
15 °C
32 °C

Adócsalásért ítélték el Sarkozy magyar származású politikus barátját

2020.03.04. 13:56

A párizsi fellebbviteli bíróság három év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán „rendkívüli méretű adócsalás” miatt a francia jobboldal egyik országosan ismert politikusát, a magyar származású Patrick Balkanyt, Nicolas Sarkozy volt államfő gyerekkori barátját, a Párizshoz közeli Levallois-Perret volt polgármesterét, megerősítve ezzel az elsőfokú ítéletet.

Az MTI híre szerint a 71 éves politikus feleségét, Isabelle-t is három év szabadságvesztésre ítélték, és mindkettőjüket tíz évre eltiltották attól, hogy jelöltként induljanak választásokon.

Az ítélet értelmében a házaspár – amely tandemben (Patrick Balkany volt a polgármester, a felesége pedig az első helyettese) 1983 óta megszakítás nélkül irányította a francia főváros egyik elegáns elővárosát – nem indulhat a két hét múlva esedékes önkormányzati választásokon.

A bíróság szerint a házaspár „szofisztikált adócsalást” dolgozott ki, amit részben el is ismertek, és soha nem kértek érte bocsánatot. A házaspárnak egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, a következő hetekben dönt arról a kijelölt bíró, hogy az egészségi állapotuk miatt szabadlábon maradhatnak-e.

Az elsőfokú bíróság tavaly szeptemberben Patrick Balkanyt négy, feleségét három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mindketten azonnal fellebbeztek a döntés ellen. A volt polgármesternek azonnal börtönbe kellett vonulnia, de öt hónap után a megromlott egészségi állapotára hivatkozva szabadlábra helyezték, és rendőri felügyelet alá került.

Feleségét már az elsőfokú bíróság is mentesítette a büntetés letöltése alól, miután az ítélethirdetést megelőzően öngyilkosságot kísérelt meg.

Az országosan közismert, befolyásos házaspárt azzal vádolják, hogy 2009 és 2014 között eltitkolták az adóhivatal előtt két házukat (az egyik az Antillákon, Saint Martin szigetén, a másik pedig a marokkói Marrákesben található), ahol Balkanyék rendszeresen nyaraltak, és amiket az elcsalt pénzből vásároltak. Ugyanebben az időszakban nem fizették be az évi 16 millió euróra becsült bevételeiknek megfelelő adót. A becslések szerint a pár 4 millió euróval tartozik az adóhivatalnak.

A vizsgálóbírókat a pénzügyminisztérium pénzmosás és korrupció elleni részlege értesítette több mint hat évvel ezelőtt a házaspár közismerten fényűző életmódja és feltételezhető offshore cégei miatt. A Le Monde című napilap akkor úgy értesült, hogy egy belga üzletember bevallotta a hatóságoknak, hogy 2009-ben egy szingapúri cégen keresztül 5 millió dollárt utalt át Patrick Balkanynak, amiért közvetített egy namíbiai uránügyletben.