Menekülés délre: bármelyik pillanatban fizikailag is lezárhatják Észak-Olaszországot

GettyImages-1205899879
2020.03.08. 18:54 Módosítva: 2020.03.08. 21:26

Meglehetősen kaotikus a helyzet egyelőre Észak-Olaszországban, miután vasárnapra virradóra az olasz kormány karantént hirdetett teljes Lombardiára és 14 másik, északi megyére. A bejelentett vesztegzár több mint 16 millió embert érint, jelentősen többet, mint idáig. Hogy azonban ez mit jelent a gyakorlatban, mintha senki nem tudná egyelőre.

A bizonytalanságokra a magyarországi operatív törzs is utalt, melynek vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy értelmezésük szerint az újabb olasz korlátozások nem karantént jelentenek, nincs teljes lezárás, a hatóságok csak javasolják, hogy nyomós ok nélkül ne utazzon senki se ki, se be a lezárt részre.

Ennél azonban várhatóan többről lesz szó, akár már egészen rövid időn belül. A Conte miniszterelnök által bejelentett éjszakai olasz kormányrendelet nem tisztázta a részleteket, ezt sajtóhírek szerint ezekben az órákban dolgozzák ki. Olaszországban idáig 50 ezer ember volt teljes települési karanténban, ez volt a vörös zóna. A most bejelentett, sokkal nagyobb területet a sajtó egyelőre narancssárga zónaként említi, hivatalosan azonban csak egy egységes biztonsági zónáról lehet beszélni, a kétmilliós Milánóban tehát ugyanazok lesznek a szabályok, mint az eddig is lezárt kisebb településeken.

Ami egyelőre biztosnak tekinthető:

  • Teljes Lombardiára (tartomány) és a további 14 megyére egyelőre április elejéig hirdették ki a karantént;
  • Hivatalosan betiltják a kijelölt terület elhagyását és a bemenetelt;
  • Ezt azonban a gyakorlatban egyelőre nem ellenőrzik, nincsenek ellenőrző pontok, a vonatok is közlekednek;
  • Az ellenőrző pontok felállításának, az ellenőrzés módjának részleteit ezekben az órákban dolgozzák ki;
  • A más régiókban tartózkodó északiak a karantén ellenére hazatérhetnek;
  • Az áruforgalmat nem korlátozzák a továbbiakban sem a régiók között;
  • Később csak azok a személyek kaphatnak kivételes elbírálást, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy mindenképpen el kell hagyniuk a területet (vagy oda kell menniük).

Az egyik fő kérdés, amin az is eldől, hogy mennyire lehet ezt valódi karanténnak tekinteni, hogy ez hogy fog működni a gyakorlatban. Ezt azonban vasárnap délután mintha még senki nem tudná, csak találgatások vannak. Az olasz sajtó szerint az utazás szükségességét orvosi papírokkal vagy munkahelyi igazolással lehet majd hitelesíteni. A sima ingázást azonban az olasz kormány nem akarja hagyni, és még nem tudni, hogy a rendőrség (az ő feladatkörükbe tartozik majd az elbírálás) milyen eljárási szabályok szerint fog dolgozni, magyarán mennyire tömegesen engednek majd át embereket a vesztegzáron.

Arról sincs még nyilvános hír, hogy mikor, hol, milyen mennyiségben állítják fel az ellenőrző pontokat. Az olasz kormányrendelet nem szólt a régiók közötti tömegközlekedés lezárásáról. A magyar operatív törzs bejelentése szerint felfüggesztik az összes, a régióval minket összekötő légi járatot (a Wizzair már be is jelentette). Milánóból minden más nemzetközi járat is leáll, és vasárnap délutáni bejelentés szerint a belföldi járatok számát is csökkentik.

Olaszország más részeivel azonban egyelőre szabad az összeköttetés Lombardiából. Szabadon lehet haladni az autópályákon, és működik a vasúti közlekedés is.

Egyelőre tehát a gyakorlatban senki nem szerez érvényt az utazási tilalomnak, noha papíron az a kihirdetésétől, vagyis vasárnap hajnaltól már éles.

Nagyon sokan azonban arra számítanak, hogy ez egyik pillanatról a másikra megváltozhat, sokan pedig menekülnének a fertőzés európai gócpontjának számító északolasz régiókból. Az autópályákon jelentős a dugó, és vonattal is rengetegen mennének a déli tartományokba, megy a küzdelem az utolsó jegyekért. Szombat esti versenyfutás Milánóban:

Délen azonban egyáltalán nem fogadják őket szívesen. Természetesen attól tartanak, hogy éppen a vírus elől menekülők hozzák magukkal kontrollálatlanul a koronavírust az idáig jobb helyzetű délre.

Puglia tartomány vezetője az északról visszatérni akaró helyi lakosokat is arra kérte, hogy ne menjenek haza.

Úgy szólok hozzátok, mint a gyermekeimhez, testvéreimhez, unokáimhoz: Álljatok meg, és menjetek vissza!

mondta Michele Emiliano, jelezve, hogy neki nincs hatásköre lezárni az északiak elől a tartományt, ezért csak kérni tudja őket, hogy ha mindenképpen jönnek, azonnal értesítsék az orvosukat, és maradjanak otthon két hétig házi karanténban. Hasonló rendeleteket hoztak Cantaniában, Calabriában és Szicíliában is.

Egyelőre Észak-Olaszországban van a legtöbb koronavírusos megbetegedés Európában. A teljes Lombardiára és 14 másik megyére kiterjedő karantént azután jelentették be, hogy a helyzet gyorsan eszkalálódik, a terjedés sebessége a korábbi jóslatoknál is nagyobb. Az olaszországi halálesetek száma szombatra meghaladta a 330-at. A megerősített esetek száma szombaton több mint 1200 -zal ugrott meg, így a legutolsó hivatalos adatok szerint 5883 volt akkor.

Szombaton elkezdték behívni a nyugdíjas orvosokat is, és 5000-ről 7500-ra bővítik az intenzív férőhelyek számát, de kérdés, hogy az egészségügyi infrastruktúra meddig tudja tartani a lépést a járvánnyal: mindennap 200 újabb beteg kerül kórházba kritikus állapotban, ami azt jelenti, hogy mindennap 200-zal több kórházi ágyra van szükség – mondta szombaton Lombardia egészségügyi minisztere. Vasárnap bejelentették, hogy az északolasz Piemont tartomány vezetője is megbetegedett.

(Borítókép: Egy utas sétál maszkban a római vasútállomáson. Fotó: Marco Di Lauro / Getty Images Hungary)