Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Uniós országok befogadnának 1000-1500 gyereket a görög menekülttáborokból

2020.03.09. 07:34

A német kormány hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló gyermeket - írta az MTI. 

"Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok" - hangsúlyozták.

Németország készen áll arra, hogy a német koalíciós bizottság döntése alapján európai szinten "méltányos részesedést" vállaljon a "hajlandók koalíciójának" részeként - áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata koalíció pártjai a vasárnap kezdődött többórás tanácskozásuk után adtak ki. 

A tervről néhány napja lehet tudni, miután Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök telefonon beszéltek egymással, Németország azonban eddig nem jelezte szerepvállalását. 

"Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében" - hangsúlyozta német kormány a közleményben, az érintett országok megnevezése nélkül. "Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel" - közölték.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele. A török elnök játszmájáról az EU-val ebben a videóban számoltunk be részletesebben.