Ausztria újabb kemény óvintézkedéseket vezet be

2020-03-13T123056Z 898297920 RC20JF9ZR5BF RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.13. 14:30 Módosítva: 2020.03.13. 15:58

Az osztrák kormány újabb kemény óvintézkedéseket vezet be a koronavírus terjedése miatt. A szomszédos országban 432 fertőzött esetről tudni, 6600 tesztet végeztek el, és eddig egy 69 éves férfi halt meg a járvány következtében, de az elmúlt napokban a fertőzöttek száma 40 százalékkal emelkedett.

Sebastian Kurz kancellár azt mondta: a járvány lassítása érdekében az országnak egy időre „csökkentett üzemmódra” kell átállnia. A néppárti politikus azt mondta:  most fontos, hogy mindenki összetartson, Ausztriának egy csapatként kell dolgoznia, a munkából mindenkinek ki kell vennie a részét, gyakran erején felül is.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta: szeretnék elkerülni azt, ami Olaszországgal történt. Azért fontos a társadalmi érintkezések korlátozása, hogy időt nyerjenek, és lassítsák a vírus terjedését. 

A bevezetett intézkedések: 

  • Hétfőtől minden étterem, bár és kávézó csak délután 3-ig tarthat nyitva.  
  • Az élelmiszerüzletek, posták, gyógyszertárak, bankok, állateledel-boltok nyitva tarthatnak, az összes többi üzletet bezárják. Az alapellátás mindenki számára biztosított lesz. 
  • A házhoz szállítással foglalkozó futárszolgálatok folytathatják tevékenységüket.
  • Minden munkáltatót felszólítanak, hogy amennyiben lehetséges, álljanak át távmunkára, otthoni munkára.
  • Hétfőtől leállítják a légi közlekedést Spanyolország, Svájc, Franciaország és Ausztria között. 
  • Ausztria és Svájc között közúti határellenőrzést vezetnek be. 
  • A tiroli Paznauental és St. Anton am Arlberg települést karantén alá helyezik. Ezeket a területeket teljesen izolálják. Az itt élők minden ellátást megkapnak, és 14 nap elteltével ismét visszatérhetnek eddig megszokott életükhöz. Az itt lévő külföldiek elhagyhatják a területet, de adataikat felveszik, és hazájukban karanténba kell vonulniuk. 
  • Látogatási tilalmat vezetnek be a kórházakban. Csak a beteg gyermekekhez és a haldoklókhoz mehetnek be a hozzátartozók. 
  • Mindenkit felszólítanak, hogy a veszélyeztetett csoportok védelme érdekében kerülje a közvetlen kontaktust a 70 évnél idősebbekkel, illetve a súlyos szív-, tüdő-és keringési betegségben szenvedőkkel, a cukorbetegekkel és a daganatos betegekkel. 
  • Már korábban elrendelték, hogy az iskolák felső tagozatai (14 év feletti diákok) hétfőtől, az alsó tagozatok (14 év alatti diákok) pedig szerdától zárnak be. 

(Borítókép: Vendéglátóhely Bécsben. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)