Zsolt
6 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A délkelet-európai országokban is terjed a koronavírus

2020.03.14. 14:35

Komor járványügyi helyzetkép rajzolódik ki a délkelet-európai országokban is: egyre többen kapják meg az újfajta koronavírust, a hatóságok pedig határzárakkal, közlekedési és oktatási korlátozásokkal, tömegrendezvények betiltásával próbálják elejét venni a kór további terjedésének - írja az MTI.

Az országok közül a következőképpen alakultak az azonosított fertőzések eddig ismert számai:

  • Görögország 190
  • Románia 95,
  • Szerbia 41,
  • Horvátország 37,
  • Bulgária 31,
  • Albánia 33,  
  • Bosznia 19,
  • Észak-Macedónia 14,
  • Törökország 5 

A görög egészségügyi minisztérium közölte szombaton, hogy két újabb beteg halt bele a koronavírus okozta betegségbe, és ezzel már három halálos áldozata van a járványnak, mindhárman 67 és 90 év közöttiek. A vírus terjedése miatt már bezárták az összes iskolát, szórakozóhelyet, kávézót és nagy bevásárlóközpontot, és szombaton március 23-ig minden, Görögország és Olaszország között közlekedő járatot töröltek, azokat is, amelyeket kivételt képeztek a korábban bevezetett légi közlekedési tilalom alól.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton a Facebook-on ismét arra szólított fel mindenkit, hogy maradjanak otthon, tartsák be a rendkívüli állapot idejére elrendelt biztonsági intézkedéseket. 

Maradj otthon, ez megmentheti az életedet!

- írta Boriszov.

A bolgár parlament péntek este rendkívüli állapotot hirdetett egy hónapra. Március 29-ig bezárták az iskolákat, az óvodákat és a felsőoktatási intézményeket, és 14 országgal szemben utazási korlátozásokat vezettek be, miután egy nap leforgása alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma. Szombatra nyolc újabb fertőzöttet azonosítottak, és ezzel 31-re nőtt a számuk, a legfiatalabb közülük 24, a legidősebb 80 éves.

Bár a többi térségbeli országhoz képest Törökországban kifejezetten kevés a fertőzött, az ottani hatóságok is szigorú korlátozásokat vezettek be szombaton: kilenc európai ország előtt zárták le határokat, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. 

Az ankarai belügyminisztérium közölte, hogy szombat reggeltől nem engedik be az országba az Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Norvégiából, Hollandiából, Spanyolországból és Svédországból érkezőket, valamint azokat sem, akik ezekben az országokban jártak az elmúlt két hétben. A járványügyi szakemberek szerint legfeljebb ennyi, vagyis 14 nap a SARS-CoV-2 kódjelű vírus lappangási ideje. A török állampolgárok határozatlan ideig nem utazhatnak ebbe a kilenc országba. Törökország pénteken tudatta, hogy felfüggeszti a repülőjáratokat a szóban forgó országokba április 17-ig. Ankara korábban hasonló intézkedéssel sújtotta Kínát, Iránt, Irakot, Olaszországot és Dél-Koreát.

Két észak-macedóniai településen - Debarban és Centar Zupában - rendeltek el vesztegzárat, miután 11 fertőzöttet regisztráltak ott. Stevo Pendarovski elnök a biztonsági erőket bízta meg a térség lezárásával.

A koronavírus Koszovóban is megjelent, eddig két esetet diagnosztizáltak. A kormány péntek este úgy döntött, hogy lezárja a határátkelőket a külföldiek előtt. A koszovói állampolgárokra nem vonatkozik az intézkedés. Hétfőtől a légi forgalmat is felfüggesztik, kivételt ez alól csak az egészségügyi járatok és a KFOR, a Koszovóban tevékenykedő és a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő gépei jelentenek.