Az egész világban szigorú intézkedéseket vezettek be a koronavírus miatt

2020.03.14. 11:45 Módosítva: 2020.03.14. 15:26

Folyamatosan újabb és újabb szigorú intézkedéseket vezettek be szerte a világon, hogy lassítsák a koronavírus terjedését. 

Ezek a legtöbb országban

  •  határlezárásokat,
  • utazási korlátozásokat
  • gyülekezési korlátozásokat
  • iskolák bezárását

jelentenek.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

Iránban egy nap alatt 97 halálesetet és 1365 új fertőzést regisztráltak

Szombat délelőttre 1365 új regisztrált esettel növekedett az iráni koronavírusfertőzések száma, és 97 halálesetet regisztráltak. Összesen 12.729 esetet regisztráltak az országban, ebből 3529 embert nyilvánítottak gyógyultnak. A halottak száma 611-re emelkedett. 

Malajziában egy vallási esemény miatt emelkedett a fertőzöttek száma

Kula Lumpur mellett tartották azt a vallási fesztivált, amin legalább tízezren vettek részt, és mind a 41 újonan regisztrált fertőzött résztvett rajta- írja a Guardian. Muyiddin Yassin miniszterelnök szerint fel kell készülni a vírus terjedésének következő nagy hullámára az országban, és az összes tömegrendezvényt betiltotta áprilisig. 

Új-Zélandon hatra emelkedett a regisztrált megbetegedések száma

A férfi az Amerikai Egyesült Államokból érkezett az országba, a múlt hétvégén jól volt, de aztán betegnek érezte magát, csütörtökön végezték el nála a tesztet, és pénteken derült ki, hogy pozitív lett az eredménye. A kezelőorvosa szerint nagyon jól van, otthonában gyógyul. 

Kínában már külföldről hurcolják vissza a vírust

Kínában - ahonnan elindult a tavalyi év végén a mára világjárvánnyá nőtt betegség - most fordult elő első ízben, hogy az újonnan megfertőződött emberek többsége külföldről hurcolta be a vírust, és nem az országon belül kapta el.

A járványhelyzetet felügyelő kínai nemzeti egészségügyi bizottság szombati jelentése szerint az előző napon azonosított tizenegy új beteg közül heten Kínán kívül - Olaszországban, az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában - fertőződtek meg, a többiek pedig a járvány kiinduló pontjának számító Hupej tartományban.

Szombaton Sanghajban további két új beteget regisztráltak Franciaországból és Spanyolországból érkezett utazók között.

Kínában a legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta 80824-en fertőződtek meg a vírussal, és 3189-en haltak meg.

Kambodzsa beutazási tilalmat rendelt el

Március 17-től 30 napig nem utazhatnak be  emberek Kambodzsába  Olaszországból, Németországból, Spanyolországból, Franciaországból és az Amerikai Egyesült Államok területéről. A tiltást az után rendelték el, hogy újabb két esetet igazoltak az országban, és ezzel hétre ugrott a fertőzöttek száma. Mindkét újonnan regisztrált beteg külföldi állampolgár. 

Terjed a vírus a közel-keleti országokban is

A vírus terjedőben van a közel-keleti országokban is, ahol a hatóságok ugyancsak szigorú korlátozások bevezetésére kényszerülnek. A szaúd-arábiai kormány szombaton bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az országban eddig 86 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben március végéig bezárták a szórakozóhelyeket és a turisták által látogatott éttermeket, Abu-Dzabíban pedig felfüggesztették a nyilvános rendezvényeket is.

A polgárháború sújtotta Jemenben a síita húszi lázadók elrendelték a tanév idő előtti lezárását a felügyeletük alatt álló térségekben - számolt be az al-Maszira tévécsatorna szombaton. A második félévnek egy hónappal korábban, március 25-én lesz vége az ország északi részén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten a Twitteren azt írta, hogy egyelőre nincs hivatalos koronavírusos eset Jemenben, ahol azonban a kolera, az éhínség és a torokgyík szedi áldozatait, az egészségügyi rendszer pedig romokban hever az ötödik éve tartó polgárháború miatt.

Dubajban megtiltották a hoteleknek, hogy esküvőket tartsanak

Minden márciusi eseményt lemondtak Dubajban, továbbá megtartották a szálodáknak, hogy esküvőket tartsanak - írja a Reuters. 

Drasztikus intézkedéseket vezettek be a latin-amerikai térségben is

 Kolumbia helyi idő szerint szombat hajnali öttől lezárja a határát Venezuelával, és hétfőtől nem engedi be területére azokat a látogatókat, akik az elmúlt két hétben Európában vagy Ázsiában jártak - közölte Iván Duque kolumbiai elnök péntek éjjel. Azokat a kolumbiai állampolgárokat és lakosokat, akik megfordultak ezekben a térségekben az elmúlt 14 napban, karanténba helyezik. A latin-amerikai országban pénteken 16-ra nőtt a hivatalos koronavírusos esetek száma.

Sebastian Pinera chilei elnök tilalmat rendelt el pénteken az ötszáz főt meghaladó nyilvános rendezvényekre, és ezzel Chile is csatlakozott számtalan országhoz, ahol hasonló intézkedéseket hoztak, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését és az  egészségügyi rendszerek túlterhelését. 

Indonéziában áttérnek a távoktatásra

Az indonéziai hatóságok úgy döntöttek, hogy a fővárosban, Jakartában két hétre bezárják az iskolákat, és áttérnek a távoktatásra - közölte Anies Baswedan kormányzó szombaton. A délkelet-ázsiai országban eddig 96-an fertőződtek meg koronavírussal, közülük többen a tízmilliós Jakartában és környékén. A halálos áldozatok száma legalább négy. 

A Fülöp-szigeteken a 12 milliós Manilában és környékén este nyolctól hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben március 15-e és április 14-e között. Április 12-ig az iskolák is zárva vannak, vasárnaptól pedig utazási tilalom lép érvénybe. A Fülöp-szigeteken eddig 98 fertőzöttje és 8 halottja van a koronavírusnak.

India katasztrófahelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, és az ilyen helyzetekre elkülönített alapból próbálják meg mérsékelni a vírus okozta károkat. Az országban 83 esetet regisztráltak, és ketten haltak meg a vírus miatt. 

Kongóban pánikot okozott hogy az egészségügyi miniszter az első eset bejelentése kapcsán minden részletében rossz adatokat közölt, és sem az illető állampolgárságát, sem a beteg tartózkodási helyét nem mondt el jól, valamint abban is tévedett, hogy honnan érkezett az országba. 

A járvány kitörése óta világszerte 146 ezer esetet regisztráltak,  a halálos áldozatok száma 5400 főre tehető, a gyógyultak  száma pedig 72 572 fő. 

(MTI)