Felfüggesztené az EU a nem elengedhetetlen utazásokat

2020.03.16. 16:42 Módosítva: 2020.03.16. 17:26

Az Európai Unió egy 30 napos korlátozást szeretne bevezetni, amiben felfüggesztenének minden olyan utazást, ami nem szükségszerű, írja a Guardian.

Az Európai Bizottság egy olyan tervezeten dolgozik, amely ideiglenesen megtiltaná a beutazást az EU területére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

A korlátozás első körben 30 napra szólna, de a hazatérő európai állampolgárokat és az orvosokat, nővéreket és kutatókat nem érintené.

Von der Leyen és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel hétfő délután a legfejlettebb gazdaságok – úgynevezett G7-ek – vezetőivel tartott videókonferenciát, ahol a partnereket már tájékoztatták a tervezetről.

Ez többek között azért volt fontos, mert a múlt héten az Egyesült Államok egyoldalúan felfüggesztette a beutazást Európából, és a döntésről csak utólag értesítették az EU-t. Von der Leyen és Michel külön közleményben fejezték ki rosszállásukat az elhamarkodott és egyoldalú döntés miatt.

A G7-ekkel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón is az együttműködés fontosságát emlegette a Bizottság elnöke, és hangsúlyozta, hogy az országok közti egyeztetéssel lehet „átvészelni ezt a globális vihart.”

Ezzel párhuzamosan a közösségi médiában is közzétett egy üzenetet: 

Többet kell tennünk azért, hogy csökkentsük azt a hatalmas nyomást, ami jelenleg az egészségügyre hárul. Európát nagyon erősen sújtja a vírus. 

mondta a Twitterre posztolt videóban. 

Leyen arról beszélt, hogy két fontos feladatuk van, egyrészről az emberek védelme, másrészről pedig például a szükséges és elengedhetetlen dolgok szállítása. Ezért a bizottság kétféle járat elkülönítését javasolja: 

  • Egyrészről a „zöld utas” sürgősségi járatokét a létszükségletű dolgok szállítására (pl. étel vagy gyógyszer)
  • Másrészről a többi, nem szükségszerű utat, amiket viszont 30 napra be is tiltanának.

A beutazási tilalomról szóló tervezetet keddre fejezi be a Bizottság, hogy az európai- és államfők aznap délután kezdődő videókonferenciájukon megvitathassák. Az intézkedések csak akkor lépnek életbe, ha minden európai tagállam jóváhagyja azokat.