Jusztin
13 °C
30 °C

Európában utolsóként Montenegróban is megjelent a járvány, azonnal leállt az élet

000 1PX8MR
2020.03.17. 22:02 Módosítva: 2020.03.17. 23:45

Március 17-ig tartotta magát Montenegró, utolsó európai országként a balkáni államban is megjelent a koronavírus. Ezt a miniszterelnök, Duško Marković jelentette be kedden, egy sor, láthatóan jó előre kidolgozott intézkedéssel együtt.

A CNN tudósítója szerint az állampolgárok védelmét célzó intézkedések között bejelentették többek között, hogy

  • leáll az országban a tömegközlekedés, minden busz és vonat,
  • felfüggesztik az összes sporteseményt, legyen az szabadtéri vagy zárt,
  • bezárnak minden szabadidős létesítményt, beleértve az uszodákat is,
  • bezáratják a fodrászatokat és egyéb szépségszalonokat is.

Emellett a kormány azt kéri, hogy halasszák el az esküvőket, a temetéseket pedig csak a legszűkebb családi körben rendezzék meg.

Utasítják továbbá az élelmiszerboltokat, hogy mindennap nyitás után két órán át csak az idősebb vásárlókat, illetve a fogyatékkal élőket szolgálják ki.

A két fertőzött előtt 390 embert tartatottak karanténban, megfigyelés alatt a 600 ezer lakosú országban.

Montenegróban már azelőtt megkezdték a korlátozásokat, hogy a vírus megjelent volna (a nemzetközi járatokat földön, égen és vízen például már kedden korábban leállították), de már március 13-án lezárták a határaikat a külföldiek előtt. A tömegrendezvényeket és egyéb nyilvános találkozókat szintén korábban betiltották.

(Borítókép: Vásárlók állnak sorba egy podgoricai bolt előtt Montenegróban 2020. március 16-án. Fotó: Savo Prelevic / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!