19 ember halt meg egy spanyol idősotthonban

2020.03.18. 17:49

Alig másfél hete a spanyol hatóságok még azzal nyugtatgatták az 1000. koronavírusos fertőzés miatt aggódó közvéleményt, hogy már régóta számítottak a koronavírus megjelenésére, „pontosan tudják, hol bukkantak fel a fertőzéses esetek“, és meg is tették a vírus terjedésének feltartóztatásához szükséges lépéseket. Ehhez képest Spanyolországban megállíthatatlanul terjed a koronavírus, csak keddről szerdára (forrástól függően) 2000-2500 új fertőzöttet szűrtek ki. Az eddig regisztrált fertőzések száma 13 719, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe reggeli adatok szerint 558-an haltak bele, de ez a szám kora délutánra már 598-ra ugrott.

Kedden például legalább 19-en haltak meg egy madridi idősek otthonának lakói közül

írja az El País. A papíron 130 embert gondozó Monte Hermoso idősotthon lakói és ápolói közül 75-nél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Keddig ráadásul senkit nem vittek közülük kórházba, így mindenki az otthonban halt meg. Az egyik elhunyt gondozott lánya elmondta, hogy az otthon egyik dolgozója már szombaton jelentette az illetékes kórháznak, hogy édesanyjánál koronavírus-fertőzést gyanítanak, de a kórházban azzal pattintották le a segítségkérést, hogy a leírt tünetek alapján a 86 éves nő „nem tesz eleget a kritériumoknak“. Azután a hétvége óta egyre-másra következtek a halálesetek, és mire komolyabb erőket vetettek be az ápoltak megmentése érdekében, már késő volt. A lapnak nyilatkozó egészségügyi minisztériumi illetékes komoran csak annyit mondott:

Még többen meg fognak halni.

A kormány szerdán elismerte, hogy a járvány elfajulásában nagy szerepe volt a koronavírus megfékezésében kulcsfontosságúnak bizonyuló szűrés lomhaságának, még akkor is, ha a szombaton bevezetett szükségállapottól és a mozgási szabadság korlátozásától mindenképpen javulás várható. Az eddigi mintegy 30 ezer végrehajtott szűrés annál is furcsább, mivel a Zaragoza közelében működő CerTest nevű gyár napi 40 ezer koronavírustesztet állít elő.

Az elkülönítés csökkenti a vírus aktivitását, de a fertőzöttek azonosítása így is fontos marad. Minden egyes felderített esettel egy olyan láncfertőzést akadályozhatunk meg, mely adott esetben egy idősek otthonában köthet ki. Megelőzhetjük a kórházi kezelést és végső soron a halálos eseteket

– mondta szintén az El Paísnak egy kórház vezető mikrobiológusa.

A járvány globális helyzetéről itt kaphat naprakész tájékoztatást.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!