Botswana elnöke előbb megtiltotta a külföldre utazást, majd elment a namíbiai elnök beiktatására

2020.03.21. 17:52

Afrikában szombatra meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma az ezret, miközben két államfő is semmibe vette a saját utazási korlátozásait, hogy részt vegyen kollégája beiktatásán, írja az MTI. 

Afrika 54 országából már 40-ből jelentettek be fertőzést, és az AFP francia hírügynökség adatai szerint összesen 26-an haltak meg a koronavírusban a kontinensen.

  

A katasztrófahelyzet miatt több országban is lezárták a határokat, utoljára Elefántcsontparton. Köztük van Angola is, az ország elnöke, Joao Lourenco mégis ott volt Hage Geingob namíbiai elnök beiktatásán, mint ahogy Mokgweetsi Masisi, a szomszédos Botswana államfője is megjelent a ceremónián, pedig a héten betiltotta országában az állami alkalmazottak külföldi utazásait. 

Szombatra Angola is bejelentette az első megbetegedéseket, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Mauritius pedig az első halálesetről számolt be. 

A legtöbb haláleset Burkina Fasóban volt szombaton, 64-en haltak meg a nyugat-afrikai országban. 

Több miniszternek, így a külügyek irányítójának is pozitív lett a tesztje, Roch Marc Christian Kabore elnök pedig bejelentette, hogy katonai és teherszállítmányok kivételével két hétre lezárják az ország két nemzetközi repülőterét.

Az iszlamista szélsőségesek támadásai miatt Burkina Fasóban egyre nő a humanitárius válság, mintegy 130 egészségügyi intézményt zártak be, ami több mint 1,5 millió embert érint a kormány és a segélyszervezetek szerint. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a mentők nincsenek kiképezve egy légzőszervi betegségekkel járó járvány kezelésére, és nincs elegendő megfelelő védőfelszerelés sem.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!