Csehországban valószínűleg meghosszabbítják a vesztegzárat áprilisig

2020.03.22. 23:41

Egy 95 éves, krónikus szívbeteg nyugdíjas férfi a koronavírus-járvány első csehországi áldozata - jelentette be Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese, a csehországi válságstáb elnöke vasárnap este. Ezt az MTI írta,  a közszolgálati hírtévé, a ČT24 híradójára hivatkozva.

Az országban 15 584 embert teszteltek, ebből 1120 fertőzöttet sikerült azonosítani vasárnap estig. Közülük egy személy meghalt, hatan pedig meggyógyultak. Andrej Babiš miniszterelnök szerint valószínű, hogy a kedden lejáró országos vesztegzárat április elsejéig meghosszabbítják.

Törökországban vasárnap kilencről harmincra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a hírügynökség szerint. Ott eddig eddig 20 345 koronavírus-tesztet végeztek el.

Görögország vasárnap kijárási tilalmat rendelt el, ez hétfőn, március 23-án, reggel hat órakor lép életbe. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök televízióban közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: az emberek - amennyiben nem otthonról dolgoznak - csak munkába járás miatt mehetnek ki otthonról. Illetve, ha gyógyszert- vagy élelmiszert vásárolnak, esetleg ha orvoshoz kell menniük. A kijárási tilalom megsértői 150 euró (52 ezer forint) büntetésre számíthatnak.

Micotákisz az intézkedéseket a súlyos olaszországi helyzettel indokolta.

Az a kötelességem, hogy megakadályozzam, hogy ez itt bekövetkezzék.

- mondta görög minszterelnök. Görögországban vasárnap 94-el, 624-re emelkedett a fertőzöttek száma és kettővel tizenötre a halottak száma.

Málta vasárnap elrendelte a boltok bezárását, az élelmiszert árusító üzletek kivételével - közölte a The Times of Malta. 17-tel 90-re nőtt az utóbbi 24 órában a fertőzöttek száma. A szigetországból egyelőre nem tudni halálesetről.

Szíriában is megjelent a koronavírus - jelentette be Nizar Jazidzsi szíriai egészségügyi miniszter, akit a SANA állami hírügynökség idézett. A tárcavezető szerint a fertőzött külföldről érkezett, s minden szükséges intézkedést megtettek elkülönítésére. A miniszter nem közölt további részleteket. A Reuters megjegyezte, hogy már korábban is voltak nem hivatalos jelentések fertőzöttekről. A 2011 óta polgárháború dúlta országnak egyebek mellett az egészségügyi ellátó rendszere is romokban hever.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!