Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Egészségügyi rendkívüli állapotot hirdethetnek Franciaországban

GettyImages-1207934075
2020.03.22. 21:58

A francia parlament vasárnap este elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében két hónapos egészségügyi rendkívüli állapotot lehet kihirdetni a koronavírus-járvány idejére. Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki.

A rendkívüli állapot lényege, hogy a miniszterelnök (rendelettel)

  • korlátozhatja vagy megtilthatja az emberek és a járművek szabad mozgását,
  • kijárási korlátozásokat rendelhet el,
  • karantén-intézkedéseket léptethet életbe,
  • bezárathat intézményeket, kivéve a legszükségesebb termékeket vagy szolgáltatásokat biztosító üzleteket,
  • korlátozhat vagy betilthat köztereken gyülekezéseket,
  • hatósági árakat szabhat meg.

A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.

Az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a kis- és középvállalatok támogatását célzó intézkedések megtételére is, és a helyhatósági választások eredetileg március 22-re tervezett második fordulójának elhalasztására. Az első fordulót múlt vasárnap megtartották. 

A szavazással egy időben az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett (112-vel több, mint az előző nap), az összes beteg száma 16 018, a gyógyultaké 2200. Jérome Salomon, a tárca járványügyi felelőse szerint

Rengeteg szám kering az esetekről, amelyek alulbecsültek, mert nem tesztelünk mindenkit. A járvány terjed tovább és súlyosbodik Franciaországban. Maradjanak otthon, ezzel életeket menthetnek! Az ellenállás még csak most kezdődik.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!