Iránnak nem kell az amerikai segítség, mert szerintük ők felelősek a koronavírusért

2020.03.22. 10:16 Módosítva: 2020.03.22. 14:50

Egy népszerű összeesküvés-elméletre hivatkozva utasította el az amerikai humanitárius segítséget Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője, aki erősen utalt arra, hogy szerinte az Egyesült Államok állhat a vírus mögött – írja a Guardian.

Lehetséges, hogy az állítólagos gyógyszer csak a vírus terjedését segítené elő. Az esetlegesen ideküldött orvosokkal talán csak a méreg hatását akarják közelebbről is megvizsgálni, elvégre azt beszélik, hogy a vírust részben Iránnak csinálták.

– mondta Hámenei a perzsa újév kapcsán tett beszédében, amit országszerte sugároztak.

2020-03-20T052719Z 1635861588 RC2HNF92VYZ6 RTRMADP 3 IRAN-KHAMEN
Fotó: Official Khamenei Website

Az iráni vezető ezzel egy jellemzően az oroszok által tolt hoaxba állt bele elég keményen, amit korábban a Kínai Kommunista Párt egyik magas rangú tisztségviselő, Lijian Zhao is felvetett már Twitteren. Az elméletet természetesen semmi sem támasztja alá.

Iránban több mint 20 ezer megbetegedésről lehet tudni, és több mint 1500 halottja van már a járványnak. Az amerikai segítség éppen emiatt elég hasznos lehetne az országban, főleg mert az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó enyhíteni az Irán ellen korábban bevezetett szankciókon. A mostani ügy főleg emiatt különös, Irán elnöke, Hasszán Rohani ugyanis éppen szombaton üzente azt minden amerikainak, hogy tegyék félre a rivalizálást – beleértve ebbe természetesen a szankciók enyhítését is – és lépjenek fel közösen a járvány ellen.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Árfolyam