Szerdától Romániában egész napra kiterjesztik a kijárási tilalmat

000 1Q46NB
2020.03.24. 10:19 Módosítva: 2020.03.25. 00:11

Romániában hétfőn bezártak egy kórházat a koronavírus miatt, este pedig életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, amit szerdától nappalra is érvényesítenek. Szlovákiában kötelező lett a maszk viselése, Ukrajnában már Kárpátalját is elérhette a járvány. A Magyarországgal határos országok koronavírussal kapcsolatos hírei.

Romániában szerdától a nappali órákra is kiterjesztik a koronavírus-járvány miatt korábban csak az éjszaka idejére elrendelt, hétfőtől életbe lépő kijárási tilalmat

– jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő kedden.

Ezentúl Romániában csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak, írja az MTI. Ezentúl a katonaság is besegít a rendőröknek és csendőröknek a rendfenntartásban – tette hozzá az államfő.

A legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában.

A vasárnap este kihirdetett katonai rendelet értelmében este 22 órától hajnali 6 óráig csak különösen indokolt esetekben szabad kimenni a lakásból, és akit az utcán megállítanak, fel kell mutatnia a munkáltató által kibocsátott igazolást, mely a munkahely és a lakhely közötti útvonalra érvényes, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, amely magyarázatot ad a lakás elhagyására. A román hatóságok hétfőn kénytelenek voltak elrendelni a Suceava megyei kórház bezárását, ahol 52 orvos és asszisztens fertőződött meg az új koronavírussal. Az intézményt a kétnaposra tervezett átfogó fertőtlenítés után nyitják meg újra, más megyékből odavezényelt személyzettel.

Szintén Romániához kapcsolódó hír, hogy eljárást indítottak egy sepsiszentgyörgyi kórház dolgozója ellen – a nőgyógyász tiroli síelése után hazatérve egyből munkába állt, majd vasárnap beigazolódott, hogy koronavírus-fertőzött, írja a Főtér.ro. A kórházigazgató szerint az érintett orvos folyamatosan védőmaszkot, kesztyűt viselt, és az átlagosnál kevesebb beteget vizsgált meg, de így is megfertőzte legalább négy kollégáját. Az orvos a járóbeteg rendelőben is teljesített szolgálatot március 8 és 18-a között, így nem biztos, hogy az ausztriai szabadságán kapta el a betegséget.

Az országban kedd reggelre nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Hétfő déli hivatalos adatok szerint az országban 576 személyt találtak fertőzöttnek, akik közül 73-at már gyógyultnak is nyilvánítottak. 5066 személyt tartottak intézményes karanténban, 72 247-en pedig házi elkülönítésben várták a vírus lappangási idejének a leteltét. Kedd este 794-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 11-re a koronavírus következtében elhunytak száma.

Szlovákiában keddre 19-cel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, így kedden már 205 koronavírusos személyről tudnak. A hivatalos közlések szerint még senki sem halt bele a megbetegedésbe az országban, ketten azonban súlyos, kritikus állapotban vannak. Igor Matovič kormányfő kedd reggel számolt be azokról az intézkedésekről, amiket a hétfői, éjszakába nyúló ülésen fogadtak el. Az Új Szó cikke szerint:

  • Tilos az idősotthonok lakóinak látogatása.
  • Az általános orvosi vizsgálatokat elhalasztják.
  • A szociális intézményekre is szükségállapotot hirdetnek.
  • Vasárnap zárva tartanak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és az újságárusok.
  • Kórházakat jelölnének neki a koronavírus-fertőzöttek ellátására.
  • A mobilszolgáltatók adatait felhasználva követnék nyomon a polgárok mozgását.
  • Az iskolai kényszerszünet ideje alatt felfüggesztik a diákok ingyenes vonatozását.
  • A lakóhelyen kívül mindenütt kötelezővé teszik a szájmaszk viseletét, beleértve a köztereket és a munkahelyeket is.
  • Elhalasztják jogi lépésekre vonatkozó kötelező határidők lejárását.

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata – közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában. Ebben az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak. Kedd estére  fertőzöttek száma 1394-re emelkedett, a halálozásoké pedig háromra. A laboratóriumokban 19 624 embert vizsgáltak meg, írja az MTI. Andrej Babis miniszterelnök hétfő este tévébeszédben kért elnézést a járvány kezelésében elkövetett hibákért a cseh állampolgároktól.

Ausztriában napi 15 ezerre emelnék a napi tesztelési kapacitást, közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. Ausztriában keddig 4829 fertőzöttet találtak, a halottak száma 25 volt. Kedd este már jóval több, 5283 regisztrált esetet tartottak nyilván, és 28-ra emelkedett a halottak száma.

Több ország példáját követve Szerbia is átállt a tömeges tesztelésre, aminek értelmében akinél pozitív lesz a teszt, azt egy ideiglenes intézményben fogják elkülöníteni. Aleksandar Vučić szerb elnök szerint az új megközelítéssel egy hónapon belül megállíthatják a vírus terjedését – eddig 249 fertőzöttről és 3 halottról adtak jelentést. Kedd estére jelentősen nem emelkedett a regisztrált megbetegedések száma, 303 eset ismert.

A szlovén kormány közel 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elindítását tervezi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Janez Jansa kormányfő kedden ismerteti a részleteket. A végleges törvénycsomagot pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra. Szlovéniában egy nap alatt, keddre 28-cal, 442-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig hárman haltak meg a járvány következtében. Mindhárman az idősebb korosztályba tartoztak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek. Kedd estére 38-cal emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, 480-ra, és egy újabb haláleset is történt a koronavírus következtében az országban, így a halottak száma 4-re emelkedett.

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést, és bezártak a piacok. Hétfőtől senki nem hagyhatja el lakhelyét, valamint az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tartanak nyitva. A szabályok betartását a hatóságok szigorúan ellenőrzik. Az országban hétfő délután 16 órától kedd reggel kilenc óráig 46-tal, 361-re nőtt a fertőzöttek száma.

Ukrajnában  egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg – közölte az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata. Kedd estére a regisztrált megbetegedettek száma 97-re nőtt. A helyi önkormányzat egy egészségügyi központra hivatkozva közölte, hogy pozitív lett egy munkácsi nő koronavírustesztje, aki így szerintük az első Kárpátalja megyei fertőzött lett, ám ezt az egészségügyi tárca még nem erősítette meg. Eddig három parlamenti képviselő fertőződött meg SARS-CoV-2 vírussal. Lviv megye vezetése is veszélyhelyzetet vezetett be a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében keddtől. Ezt megelőzően a kijevi kormány nyolc másik megyében és a fővárosban vezetett be veszélyhelyzetet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben május-júliusra halasztotta az idei tavaszi sorozást a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Az államfő hétfő esti videoüzenetében felszólította az összes vallási felekezet vezetőit, hogy résztvevők nélkül, online tartsanak szertartásokat. Az államfő szavai szerint most az embereknek szükségük van hitre, de legalább annyira szükségük van biztonságra is.

(Borítókép: Rendőrök beszélnek egy járókelővel Bukarestben, 2020. március 23-án. Romániában  ahol általános kijárási tilalmat rendeltek el hétfőtől. Fotó:  Daniel Mihalilescu / AFP )

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!