Az ENSZ pusztítástól tart a börtönökben is megjelent koronavírus-járvány miatt

K EPA20200323226
2020.03.25. 17:40 Módosítva: 2020.03.25. 19:54

Fogvatartottak sürgős szabadlábra helyezését javasolta szerdán Genfben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy elkerüljék a Covid-19 járvány pusztítását a túlzsúfolt börtönökben – írja az MTI. A vírus már minden zárt intézményben megjelent a világ számos pontján az idősotthonoktól kezdve a börtönökig.

A főbiztos felszólította a kormányokat és az illetékes hatóságokat, dolgozzák ki minél előbb a börtönnépesség csökkentésére irányuló intézkedéseket, javasolva például az idősebb, beteg, illetve kis kockázatot jelentő fogvatartottak elengedését a koronavírus-világjárvány miatt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a hírekkel párhuzamosan azt közölte, hogy a magyar börtönökben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtásban dolgozók egészségi állapotát megóvják. Emlékeztettek arra is, hogy a BvOP több tájékoztató videót is készített már, amelyekben egy fogvatartott magyarázza el társainak és a családtagjaiknak a járvány megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A tájékoztató kisfilmeket az ország valamennyi börtönében, naponta többször levetítik a zárt láncú televízió-rendszeren, valamint a szervezet weboldalára és YouTube-csatornájára is felkerültek.

„A Covid-19 világjárvány az egész emberiséget fenyegeti" - mondta szerdán New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki bejelentette, hogy decemberig globális humanitárius programot indítanak, amelyhez 2 milliárd dollár adományt kért. „Erre a fenyegetésre az egész emberiségnek reagálnia kell. Létfontosságú a globális fellépés és szolidaritás – tette hozzá Guterres, videóüzenetben mutatva be az új ENSZ-tervet. „Az országok egyéni válasza nem lesz elég” – hangsúlyozta a volt portugál kormányfő, aki a múlt héten halottak millióiról beszélt, amennyiben nem valósul meg a szolidaritás. A terv célja, hogy a legszegényebb országokban is harcolhassanak a vírus ellen, és kielégítsék a legsérülékenyebbek – a nők, a gyermeket, az idősek, a fogyatékkal élők és a krónikus betegek – igényeit – tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Kapcsolódó

Elítélteket engednek szabadon Norvégiában, hogy csökkentsék a járványveszélyt

A skandináv országban az számít túlzsúfoltságnak, ha az elítélt nincs egyedül a cellájában. Börtönőrök már elkapták a vírust.

Az ENSZ által szerdán indított, a Washington által az amerikai gazdaság számára felszabadított 2000 milliárd dollárhoz viszonyított szerény összegű adománygyűjtést április és december között akarják felhasználni. A kért összeg 2,012 milliárd dollár, ebben már szerepelnek az ENSZ különböző szakosított szervezetei, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési Világprogram (WPF), a Menekültügyi Főbiztosság, az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja által kért összegek is. A WHO 450 millió, az UNICEF 405 millió, a WPF pedig 350 millió dollárt kap. Az ENSZ-főtitkár kérte a 193 tagállamot a humanitárius segítség folyósításának folytatására is. Ebből évente 100 millió ember részesül világszerte. A segély híján a koronavírus-világjárvány más járványokat – kolera, kanyaró – is kiválthat, figyelmeztetett a világszervezet.

A 80 oldalas humanitárius tervet a különböző szakosított ENSZ-szervezetek valósítják meg, és a nem kormányzati szervezetek is közvetlen szerepet kapnak benne. Koordinátora a brit Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese lesz. A befolyt összegekből orvosi berendezéseket vásárolnak a betegek teszteléséhez és ápolásához, kézmosó helyeket állítanak fel a menekülttáborokban, tájékoztató kampányokat szerveznek és humanitárius légihidat biztosítanak Afrikával, Ázsiával és Latin-Amerikával. 

(Borítókép: Fegyencek a bogotái La Modelo börtön ablakaiban 2020. március 22-én. Legalább 23 fegyenc életét veszítette és 83-an megsérültek az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi körülmények miatt kitört börtönlázadásban. Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!