Paulina
20 °C
35 °C

Megvan a vírus első szír áldozata, az EU teljes tűzszünetet kér

2020.03.29. 19:53

Az Európai Unió külügyi szolgálata szerint az ellenségeskedés befejezése önmagában is fontos Szíriában, de alapvető előfeltétele annak, hogy a koronavírus okozta járvány terjedése megálljon, valamint a régóta szenvedő lakosság védelmet kapjon annak pusztító következményeitől – írja az MTI.

Szíriában vasárnap halt meg az első koronavírusos beteg. A CNN beszámolója szerint egy nő nem sokkal azután halt meg, hogy bekerült a sürgősségi osztályra és teszttel megerősítették, hogy koronavírus-fertőzött.

Az uniós szolgálat aláhúzta, a harcok befejezése országosan, de különösen Idlíb tartományban elengedhetetlen, ahol az emberek nagy számban készülnek elhagyni lakóhelyüket.

A nyilatkozatban az ENSZ szíriai különmegbízottja, Geir Pedersen nemrégiben elhangzott felhívására emlékeztettek, amely szerint azonnali és országos tűzszünetre van szükség Szíriában, különös tekintettel a koronavírus-járvány gyors terjedésére.

Az Idlíb tartományra vonatkozóan, közelmúltban elfogadott tűzszünet törékeny. Meg kell erősíteni, és ki kell terjeszteni Szíria egészére

– áll a közleményben.

Az EU készen áll arra, hogy segítse az ENSZ-et az erőszak megállításban, valamint a vírus terjedésének megakadályozásában. Az unió, ahogy a konfliktus elmúlt tíz évében, továbbra is segítséget nyújt a szükséget szenvedő szíriai embereknek, és kiegészítő támogatásokat biztosít a járvány jelentette kihívás leküzdésében is. Együttműködik nemzetközi partnereivel, az ENSZ ügynökségeivel és a civil szervezetekkel a világjárvány megállítását célzó törekvések fokozásának érdekében.

Az unió külügyi szolgálata kijelentette, hogy az Európai Unió elkötelezett a szíriai erőszak felszámolása és a konfliktus politikai megoldása mellett.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!