Franciaországban 509 koronavírusos beteg halt meg egy nap alatt

2020.04.01. 11:34 Módosítva: 2020.04.01. 19:38

509 új halálos áldozatról és 4861 új koronavírussal diagnosztizált betegről számoltak be a francia hatóságok szerdán. Előző nap, vagyis kedden 499 beteg hunyt el Franciaországban, és a járvány kezdete óta összesen 4032 haláleset hozható összefüggésbe a koronavírussal. Jelenleg 24 639 embert ápolnak kórházban , ami 1882-vel több mint kedden, és közülük 6017 beteg intenzív osztályon fekszik. Az egészségügyi miniszter, Oliver Véran szerint most 4000 intenzív ágy van szabadon, ezekből 1700-at a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegeknek tartanak fenn. 

Németországban az idősebb korosztályt is elérte a vírus

Németországban április 19-ig biztosan érvényben lesznek a korlátozó intézkedések, amit a koronavírus-járvány miatt hoztak. Ezt maga Angela Merkel jelentette be, miután mind a tizenhat német tartomány miniszterelnökével tárgyalt, írja a Deutsche Welle. A korlátozások eredetileg április ötödikén szűntek volna meg, de úgy látták, szükség lesz a két hét hosszabbításra. Merkelék egyúttal arra kértek mindenkit, hogy a húsvéti szünet alatt ne utazzanak el, és ne menjenek látogatóba a rokonokhoz, és egyébként is minimalizálják a társas érintkezést. A kancellár bejelentette azt is, hogyha minden jól megy, appokkal fogják ellenőrizni a lakosságot, a szájmaszk viselése viszont továbbra sem kötelező, de nyilvános helyeken továbbra is 1,5-2 méteres távolságot kell tartani más emberektől.

Itt viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik - írja az MTI.  A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedden 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel - 7,3 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek. A betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. Járványügyi szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy az idősebb korosztályokban is felütötte a fejét a vírus, míg a járvány első szakaszában főleg fiatalokat fertőzött meg.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 47 év, szűk többségük, 52 százalékuk férfi. A fertőzés leggyakoribb tünetei a köhögés és a láz. A halálos áldozatok átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt, de neki is volt más, krónikus alapbetegsége.

Intenzív osztályon több mint 1500 beteget ápolnak. A járvány előtt országszerte mintegy 28 ezer férőhely volt az intenzív osztályokon, és kórháztól függően 70 és 80 százalék között volt a foglaltsági arány. Az intenzív ágyak számát időközben 40 ezerre emelték, és átszervezéssel, műtétek halasztásával 55 százalékra csökkentették a foglaltsági arányt. A koronavírus-járvány így egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitásait, és több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Angela Merkel elmondta, hogy az egészségügy segítésére okostelefonon kezdtek el helykövető appokat tesztelni. A kancellár szerint ha a tesztelés sikeres lesz, a technológia segítségével könnyebbé lehet majd tenni a kontaktkutatást. Azt is elmondta, hogy az appok használata önkéntes alapon fog történni, de ha beválik, javasolni fogja minden állampolgárnak. 

Portugáliában 15 nappal hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet

Az országban március 18-án hirdette ki Marcelo Rebelo de Sousa elnök a veszélyhelyzetet tizenöt napra, és csütörtökön szavaznak majd arról, hogy meghosszabbítsák-e ezt az időszakot újabb 15 nappal. A Guardian szerint nagy a valószínűsége annak, hogy többségben lesznek azok, akik igennel voksolnak majd.

Portugáliában összesen 8251 regisztrált fertőzött van, és eddig 187-en veszítették az életüket. António Costa miniszterelnök szerint várhatóan akár két-három hónapig is érvényben maradhatnak a korlátozások. Egészségügyi szakemberek szerint a portugáloknál május vége felé tetőzhet a járvány.

Lengyelországban 20 ezer rendőr és másfél ezer katona ellenőrzi a korlátozások betartását, és drónok is segítik is majd a munkájuk

Ezt Mariusz Kaminski belügyminiszter jelentette be. Csütörtöktől a rendőrség alá rendelik az önkormányzati közterület-felügyeleteket is - tette hozzá. A szabályok megszegéséért kiszabható büntetést - ez akár 2,4 millió forintnak megfelelő pénzbírság, ismételt szabálysértés esetén szabadságvesztés is lehet - gyorsított eljárásban róják ki, írja az MTI.

Lengyelországban múlt héttől részleges kijárási tilalom van érvényben, amely nem vonatkozik a munkahelyre történő eljutásra, a bevásárlásra és hasonló nélkülözhetetlen feladatokra, de a rövidebb sétákra sem. Az új rendelkezés szerint azonban mostantól néhány kivétellel csak egyedül lehet sétálni, a 18 éven aluliak szülői felügyelet nélkül nem mehetnek ki, továbbá lezárták a parkokat, korzókat, tengerparti strandokat és a városok környéki erdőket is. A szigorítások célja az emberek közötti érintkezés hatékony korlátozása a járvány idején - magyarázta Kaminski.

Maximális társadalmi fegyelemre van szükségünk, szolidárisaknak kell lennünk

Lengyelországban szerda délutánig 2420-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 185 új esetet regisztráltak, ami 46-tal kevesebb az előző napi növekménynél. Eddig összesen 55 800, csak az utóbbi egy nap alatt 4300 vírustesztet végeztek. Négy új halálesetet jegyeztek fel, így eddig összesen 36 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint 36 ember gyógyult fel.

Ukrajna és Litvánia is szigorít

Ukrajnában a kormány szerdán úgy döntött, hogy további szigorításokat vezet be április 24-ig az egész ország területére a járvány terjedésének megfékezése érdekében, kötelezővé téve egyebek mellett a védőmaszk viselését a nyilvános helyeken - közölte a kabinet sajtószolgálata. A kabinet közleménye szerint az utcákon ezenfelül tilos lesz két embernél többnek egy csoportban haladnia. Ez alól kivételt csak azok kapnak, akik szolgálati feladatot látnak el, vagy gyermekeket kísérnek. Közterületen 16 évesnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak ezentúl felnőtt felügyelete nélkül.

A kormány megtiltotta ezenkívül mostantól a parkok, terek és üdülőövezetek látogatását. Ez alól kivételt csak a házi állatok sétáltatása képez, amit egy személy végezhet. Nem látogathatók a sportlétesítmények és játszóterek sem. Továbbra is tiltott minden kulturális, szabadidős, sport-, társadalmi, vallási és egyéb tömegrendezvény lebonyolítása, amelyben több mint 10 ember vesz részt, kivéve ha az az állami hatóságok, illetve az önkormányzatok munkájának biztosításához szükséges. Ezeket az intézkedéseket helyi szinten több megye már korábban bevezette.

Litvánia szerdán a nemzetközi személyforgalom felfüggesztéséről hozott döntést. Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint április 4-től leállítják a légi és kompforgalmat is, a Klaipeda és a németországi Kiel között közlekedő komp kivételével. Az áruforgalmat zavartalanul továbbra is átengedik a külföldiek előtt már korábban lezárt határokon.  A balti országban eddig 484 fertőzöttről és hét halálos esetről tudni. A vilniusi kormány veszélyhelyzetet hirdetett, és karantén alá helyezte az ország egész területét, egyelőre április 13-ig. A gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével minden üzletet bezárattak. A tömegrendezvényeket betiltották, kettőnél több ember nem gyülekezhet a köztereken.

A vilniusi parlament szerdán emellett megemelte a kijárási korlátozások és az egyéb járványügyi szabályok megsértőivel szemben kiróható pénzbírság mértékét. A vétkes magánszemélyek 500-tól 1500 euróig, vállalatok pedig 1500-tól 6000 euróig terjedő büntetéssel számolhatnak a jövőben. Nem sokkal korábban a szomszédos Lettországban is magasabb pénzbírságok bevezetéséről döntött a kormány a járványügyi előírások megsértőivel szemben. Magánszemélyek esetében a bírság összege 2000 euróig, vállalatoknál 5000 euróig terjed. A parlamentnek még jóvá kell hagynia a szigorítást.

Nagy-Britanniában vám- és illetékmentes a gyógyító és védőfelszerelések importja

Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentette, hogy az intézkedés több száz olyan eszközre vonatkozik, amelyeket a brit importőrök az Európai Unión kívülről szereznek be. Nagy-Britannia január 31-én kilépett az EU-ból, de a távozásának napján elkezdődött, alapesetben december 31-ig tartó átmeneti időszakban még a korábbi szabályok érvényesek a kétoldalú kereskedelemben, vagyis az uniós forrásból származó import továbbra is vámmentes. Ezt a szabályt terjesztette ki Sunak az EU-n kívüli szállítóktól beszerzett orvosi eszközökre, amelyeket 12 százalékig terjedő vám terhelne. Az intézkedés alapján az érintett termékek után áfát sem kell fizetni. A vámok és adók alól mentesített eszközök listáján - amelyet az egészségügyi minisztérium állított össze - szerepelnek sok egyéb mellett a lélegeztetőgépek, az új koronavírus okozta fertőzés kiszűrésére szolgáló eszközök, az orvosi maszkok, a védőruházatok és a szemvédők.

A legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában drasztikusan megemelkedett az új koronavírus halálos áldozatainak száma. Egy nap alatt 563-an vesztették életüket a fertőzés következtében, így összesen 2352-re emelkedett a halottak száma. Kiugróan sok új esetet is regisztráltak, 4324 új esettel 29 474 főre emelkedett az igazolt esetek száma. A fertőzésből 135 ember épült fel. 

Hollandiában egy nap alatt 845 új fertőzöttet regisztráltak

Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595-en fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint a fertőzések száma azonban, folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban. Az egészségügyi minisztérium több száz új intenzív ápolási férőhely létesítését ígéri a hét végére, továbbá az ország összes egészségügyi dolgozója számára tesztelést tervez bevezetni. Az áldozatok száma a napokban átlépte az ezret, eddig 1039 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az országban.

Egy szerb államtitkár belehalt a koronavírus okozta betegségbe, Bulgáriában megfertőződött egy parlamenti képviselő

A szerb kormány környezetvédelmi államtitkáránál, a 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja. Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a koronavírus okozta megbetegedésbe.

Koronavírussal fertőződött meg a bolgár parlament (nemzetgyűlés) egyik képviselője, a parlament képviselőin és alkalmazottain sürgősen koronavírus-tesztet fognak elvégezni - közölte Cveta Karajancseva, a nemzetgyűlés elnöke. A bolgár kormány szerdán azt javasolta a parlamentnek, hogy május 13-ig hosszabbítsa meg a március 13-án életbe léptetett szükségállapotot. A Bulgáriában a helyi operatív törzs szerdai adatai szerint 412-en fertőződtek meg koronavírussal, a betegségből eddig 20 ember gyógyult ki, 8-an életüket veszítették.

Horvátországban és Szlovéniában nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében. Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak. Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.

Szlovákiában a gazdaság újraindításának reményében felmerült az ország teljes "lekapcsolása"

Az ország teljes "lekapcsolása" (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja - jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Matovic erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

Valóban ez előtt a döntés (a "lekapcsolás") előtt állunk (...) Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani

- mondta Igor Matovic.

A miniszterelnök szerint amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. "Ez pedig hosszútávon a gazdaság halála".

A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy "rövidre zárja" a vírus ügyét, és a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust. "Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk" - mondta Matovic.

A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, aki ellenzi az ilyen döntéseket, amíg nem tartanak ott mint Olaszország.

Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovic által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően.

Szlovákiában szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

100 ezer felé emelkedett az igazolt fertőzések száma Spanyolországban

A keddi adatokhoz képest 6213 új megbetegedést igazoltak Spanyolországban, ezzel 102 136 főre emelkedett az igazolt esetek száma. Egy nap alatt 589 új haláleset is történt, így a koronavírus áldozatainak a száma átlépte a kilencezer főt. A jelenlegi adatok szerint 9035-en vesztették életüket. Összesen 22 647-en épültek fel, 70 436 aktív eset van Spanyolországban. 

Európában továbbra is Olaszországban regisztrálták a legtöbb esetet, a keddi adatok szerint 105 792 embernél igazolták a vírust, jelenleg 77 635 aktív esetet tartanak számon, 12 428 ember vesztette életét. Április 13-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket. A vírus terjedése a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően némileg lassult az utóbbi napokban, de a korlátozó intézkedéseknek továbbra is hatályban kell maradniuk. A március 10-én bejelentett korlátozások április 3-ig maradtak volna érvényben eredetileg.

A spanyol fővárosban, Madridban 11 szállodát használnak arra, hogy koronavírusos betegeket kezeljenek ott. Ezekben a szállodákban eddig összesen 704 beteg van, a szállodákat azoknak tartják fent, akik pozitívnak bizonyultak, de otthon nem tudják rendesen izolálni magukat családjuktól. A betegek ellátásán 4400 orvos dolgozik, írja a CNN.

Romániában többszörösére emelték a kijárási tilalom megszegéséért kiszabható bírságot

 Jelentősen felemelték a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett. A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték.

A vállaltok esetében a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában.

Szigorúan ellenőriznek Franciaországban is 

A francia hatóságok a március közepén életbe lépett országos kijárási korlátozások kihirdetése óta 359 000 bírságot osztottak ki a részleges kijárási tilalom megszegéséért. Christophe Castaner francia belügyminiszter elmondta, hogy a közelgő tavaszi szünet nem jelenti a karantén végét, a kijárási korlátozások továbbra is érvényben maradnak. "Karantén idején nem megyünk vakációzni" - jelentette ki.

Csehországban többet tesztelnek, megugrott az igazolt fertőzöttek száma

Majdnem tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329 fővel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A hét elején tapasztalt lassulást Paulette Lenert egészségügyi miniszter azzal magyarázta, hogy az ország négy speciális gondozási központjában, hétvégén kevésbé kiterjedt a szűrés, mint a hét folyamán. A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírus-tesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben elhunytak száma 23.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!