Több mint 759 ezer ember utazott be az USA-ba Kínából a kritikus időszakban

2020.04.02. 19:04 Módosítva: 2020.04.02. 21:22

Tavaly decemberben, majd idén januárban és februárban összesen 759 493 ember utazott be Kínából az Egyesült Államokba – írja az ABC News.

Azért fontos ez az adat, mert ebben az időszakban Kínában már tombolt a koronavírus járvány (még ha erről decemberben nem is feltétlen volt tudomása az illetékeseknek, vagy elhallgatták azt), úgyhogy ez magyarázatot adhat arra is, miért terjedt el olyan gyorsan az Egyesült Államokban a fertőzés. (Azon túl, hogy a kezdeti szakaszban a védekezés is bőven hagyott kivetnivalót maga után.)

A december–január–februárban beutazó emberek közül több mint 228 ezren olyan amerikaiak voltak, akik hazautaztak, míg a többi százezer olyan kínai nemzetiségű polgár, aki üzletemberként, diákként vagy turistaként érkezett az országba, esetleg az Egyesült Államokban élő családtagjait látogatta meg.

Donald Trump elnök február 2-án vezetett be utazási korlátozást Kínából, de ezután, azaz februárban és márciusban még így is 18 ezer amerikai tért vissza onnan az Egyesült Államokba.  

Az ABC News annak is utánajárt, hogy a járvány által leginkább fertőzött más országokból hányan érkeztek. Eszerint decemberben, januárban és februárban 343 402 ember lépett be Olaszországból, 418 848 ember Spanyolországból és nagyjából 1,9 millióan Nagy-Britanniából.

Ha a Kínából érkezőket is számoljuk, akkor csak négy országból több mint 3,4 millió ember érkezett az Egyesült Államokba a három hónap leforgása alatt, melyből másfél millióan voltak azok az amerikaiak, akik hazatértek. Olaszországból és Spanyolországból csak március 13-án tiltották meg a beutazást, míg az Egyesült Királyságból érkezőknek néhány nappal később.

Bár azt nem tudni, hogy a 3,4 millió emberből mennyi volt már ekkor fertőzött, de egy részük már egészen biztosan az volt.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!