Élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük az importfüggő országoknak

2020.04.03. 17:54 Módosítva: 2020.04.04. 18:22

Százmilliókat fenyeget áruhiány a világon, de főleg Afrikában, ahol az emberek nagyban függnek az élelmiszerimporttól és az azok finanszírozásához szükséges exporttól, figyelmeztetett pénteken az ENSZ.

Arif Husain, az Élelmezési Világprogram (WFP) közgazdásza arról beszélt a Rómában tartott sajtótájékoztatóján, hogy az érintett országokban egyszerre van jelen olyan szintű éhínség, mint aszály idején és olyan keresleti trauma, mint recesszió idején, amire még nem volt példa korábban.

Azt mondta, Afrika és azon belül is a szubszaharai Afrika a legveszélyeztetettebb, ők 2018-ban 40 millió tonna gabonát importáltak. A fenyegetett országok közé tartozik még a kőolajexportőr Irak és Irán, valamint a háború sújtotta Szíria és Jemen is.

A WFP szerint a rizs, a szója, a búza és a kukorica import-exportjával 2,8 milliárd embert lehet évente ellátni, közülük 212 millió folyamatos élelmiszerhiányban szenved, és 95 milliónak súlyos az élelmiszerbiztonsági helyzete.

A gabonaellátásban következő zavaroknak leginkább Szudán és Szomália vannak kitéve, más országok, mint Angola, Csád és Nigéria pedig az exportjuktól függnek, hogy ki tudják fizetni az élelmiszerimportot.

Az alapvető gabonafélék piaca jól ellátott, az árfolyamok világszerte alacsonyak, a probléma a karanténintézkedések miatt van, ami az áruk termelőországból a fogyasztó országba való eljuttatását nehezíti. Argentínában és Brazíliában már társadalmi fennakadások vannak emiatt. 

Franciaországban a gabonaágazat munkaerő- és teherautóhiánnyal küzd a felvásárlási pánik és a növekvő exportigény miatt.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének csütörtöki havi élelmiszerár-indexéből kiderül, hogy az alapvető élelmiszerek (gabona, hús, tejtermékek, olaj) ára csökkenő tendenciát mutat.

(MTI)