Ukrajnában kötelező maszkot viselni, Szerbiában meghosszabbították a kijárási tilalmat

2020.04.03. 10:23 Módosítva: 2020.04.03. 21:43

Ukrajnában kötelezővé teszik az arcmaszk viselését hétfőtől, a kereskedelmi helyeken dolgozóknak a védőszemüveg hordását is, jelentette be pénteken az ukrán kormányfő, Denisz Smihal, írja az MTI. Mivel az arcmaszk Ukrajnában is hiánycikk, ezért a házilag készített maszkok viselését is engedélyezik. A maszk mellett kötelező mindenkinek magánál hordania személyes iratait, ha utcára lép. Megtiltották emellett azt, hogy két embernél többen egy csoportot alkossanak, ez alól csak azok kaptak kivételt, akik hivatalos ügyet intéznek vagy gyereket kísérnek: az országban ugyanis hétfőtől 14 év alatti gyermek nem lehet felnőtt kíséret nélkül az utcán. Az új rendelet szerint háziállatot is csak egy ember sétáltathat, játszótereket, parkokat, sportlétesítményeket és tereket pedig tilos látogatni.

Ukrajnában jelenleg 942 fertőzöttről tudni, ebből az elmúlt 24 órában 45 újabb esetet diagnosztizáltak. A vírus hétfőn 1, összességében pedig 23 áldozatot szedett az országban. A kormányfő azt is mondta, hogy egyelőre azt tervezik, a szabályokon április vége felé fognak szakaszosan enyhíteni, de az idősekre és a diákokra vonatkozó karanténszabályokat, a maszkviselést és a többi karanténintézkedést akkor is megtartják.

Romániában péntek reggelre újabb 22 halálesettel 116-ra ugrott az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, a csütörtök dél óta elhunytak többsége idős ember volt, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett, írja az MTI.

Romániában 500 eurós bónuszt kapnak a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosok és egészségügyi alkalmazottak, jelentette be az egészségügyi miniszter, írja a Maszol.ro. A miniszter szerint április második felében tetőzhet a járvány az országban, akkorra 10-15 ezer fertőzöttel számolnak. A korlátozásokat leghamarabb május elején lehet enyhíteni, de ez még sok mindentől függ, írja a Főtér.

Romániában jelenleg több mint 2,7 ezer fertőzött van.

Meghosszabbították a kijárási tilalmat Szerbiában, ezentúl szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára lépni, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtiltották azt is, hogy kettőnél több ember gyűljön össze egy helyen, írja az MTI. Hétköznapokon továbbra is 17 és reggel 5 óra között van kijárási tilalom. A kormány meghallgatta a kutyatulajdonosok követelését, és engedélyezte, hogy szombattól kezdve este 23 és hajnali 1 óra között az emberek megsétáltathassák házi kedvenceiket, de csak kétszáz méterre távolodhatnak el a lakhelyüktől. Az országnak Oroszország egészségügyi felszerelést, védőmaszkokat és lélegeztetőgépeket is adott, illetve orosz orvosok is segítik Szerbia munkáját.

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtök este bejelentette, hogy egy héten belül a nyugat-balkáni ország is elkezd védőmaszkokat gyártani saját szükségletei kielégítésére.

A kínai szakemberek után orosz orvosok is érkeznek Szerbiába, hogy segítsék a járvány elleni küzdelmet.  A korábban külföldről hazatérő mintegy 400 ezer vendégmunkás egy részén végzett tesztek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy körülbelül harmincezer fertőzött érkezhetett Szerbiába március közepén, mielőtt az ország lezárta határait - mondta Vucic. A legfrissebb adatok szerint Szerbiában egy nap alatt 1060-ról 1171-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A hétmillió lakosú országban eddig 31-en haltak bele a koronavírusba.

Horvátországban már 1000 fölött van a fertőzöttek száma, összesen 8 halálos áldozata van a vírusnak, közülük 1 az elmúlt 24 órában hunyt el. A horvát rendőrségnek egyre több a dolga a rendeletszegőkkel, mondta el Davor Bozinovic horvát belügyminiszter. Az éttermek és kávézók bezárásáról szóló rendelet óta a hatóságoknak 45 helyet kellett bezáratniuk, az otthoni karantén megszegése miatt 1053 ember ellen indult eljárás: holott a karantén megszegéséért 8000 kunás (kb. 370 ezer forintos) pénzbírság jár.

  • Csütörtökön Montenegróban is a szerbhez hasonló szigorú hétvégi kijárási tilalmat jelentettek be, amely szombat 13 órától hétfő reggel 5 óráig tiltotta volna az utcára lépést, ezt azonban azonnal módosították, így a kijárási tilalom hétköznaponként továbbra is 19 és reggel 5 óra között, hétvégenként pedig 13 és 5 óra között lesz érvényes. Az intézkedés egyelőre április 17-ig marad hatályban. A 620 ezres Adria-parti államban péntekre 123-ról 144-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
  • Az 1,8 milliós Koszovóban 125-ről 126-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az ország egyelőre nem vezet be újabb szigorító intézkedést, inkább a belpolitikai válságot igyekszik kezelni. Hashim Thaci elnök új miniszterelnök-jelölt megnevezését kérte a tavaly októberi választásokat megnyerő Önrendelkezéstől, ám Albin Kurti pártelnök, távozó kormányfő egyelőre nem volt hajlandó tárgyalni az államfővel.
  • A kétmilliós Észak-Macedónia a napokban vált a NATO 30. tagországává, és Szkopje még mindig ezt ünnepli, egyelőre nem kíván újabb intézkedéseket hozni. Az országban péntekre 354-ről 384-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.
  • A 3,5 millió lakosú Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 459-ről 532-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az országrészek vezetése a kijárási tilalom szigorításában látja a járvány kezelésének legjobb módját, a 18 és 5 óra közötti kijárási tilalom március 21-én lépett életbe.
  • Bulgáriában március 13-án rendeltek el szükségállapotot eredetileg április 13-ig. A kormány azonban úgy döntött, hogy mivel az egészségügyre súlyos nyomás helyeződik, ezért meghosszabbítják a szükségállapotot egy hónappal, május 13-ig: ez főként az utazási tilalmat és a 250 főnél nagyobb rendezvények betiltását jelenti. Az országban 485 ember fertőzött a vírussal, 14-en pedig belehaltak a fertőzésbe.


  • Bérelnék
  • Bankszámla