Az USA haditengerészete leváltotta a kapitányt, aki a koronavírus elleni fellépést sürgette levelében

2020.04.03. 10:51

Thomas Modly, az amerikai haditengerészeti minisztérium ügyvezető minisztere leváltotta a Guamnál lévő hadihajó kapitányát, aki drámai hangú levélben kért segítséget a teljes legénység kimenekítéséhez – írja az MTI.

A minisztérium azt állítja, hogy Brett Croziert, a Theodore Roosevelt anyahajó kapitányát nem azért mentették fel, mert levelet írt feletteseinek, hanem mert ezt a levelet eljuttatta a sajtóhoz.

Kedden éjjel az amerikai sajtóban több helyen is megjelent az a drámai hangú levél, amelyben Brett Crozier kapitány azt kérte, hogy az anyahajó ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert a napokban már több embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket

– írta levelében Crozier kapitány, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hajón egyre többen fertőződnek meg bizonyítottan a koronavírustól, és fertőtlenítésre is szükség lenne. 

Szerdán este Modly, az amerikai haditengerészeti minisztérium ügyvezető minisztere már kilátásba helyezte a kapitány felelősségre vonását, feltéve, hogy ő szivárogtatta ki saját levelét. Csütörtökön a Pentagonban tartott sajtóértekezletén pedig már úgy fogalmazott: a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”.

A hadihajó személyzetének ezer tagját már kimenekítették, és az elkövetkező néhány napban további 2700-at mentenek ki, de a többieknek – 1300 főnek – a hajón kell maradniuk. Modly még szerdán közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek közül 93 pozitív lett, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!