Szervác, Imola
12 °C
18 °C

A koronavírus kiirthatja Amazónia őslakosait

2020.04.06. 20:02

A brazíliai Amazonas-medence esőerdejében lakó bennszülött indiánok számára a koronavírus-járvány még sokkal veszélyesebb, mint a külvilággal sokkal intenzívebb kapcsolatokat ápoló népesség esetében. A légzőszervi fertőzések, például az influenza már eddig is a vezető halálokok között szerepeltek az indiánok körében.

Brazíliában eddig már több mint 11 ezer koronavírus-megbetegedést azonosítottak, és legalább 486-an haltak meg. Az első fertőzési gócok az erősen iparosodott São Paulóban ütötték fel a fejüket, de azóta a járvány már az egész országban elterjedt, így a bennszülöttek lakta esőerdei területeken is. Az első bennszülött fertőzöttet Amasonas szövetségi államban azonosították.

Az esőerdőben, a nyugati civilizációtól nagyrészt elszigetelten lakó indiánok nagyjából a brazil népesség fél százalékát adják. Sokkal érzékenyebben a fejlett világból érkező fertőzésekre, mint a lakosság nagy része, hiszen a kevés kapcsolat miatt nem szerezhetik meg azt az immunitást, ami részleges védelmet nyújt a többség számára.

A múltban rendszeresek voltak a pusztító járványok a köreikben. A hatvanas években például egy kanyarójárvány a fertőzött janomami indiánok 9 százalékát megölte. A bennszülötteknek gyakorlatilag semmiféle hatékony higiéniás intézkedésre nincs lehetőségük, általában még szappanuk sincs a kézmosáshoz. A nagyobb törzsek most arra készülnek, hogy kisebb csoportokra bomlanak, hogy így gátolják meg, hogy egy-egy törzsből mindenki megfertőződjön.

A brazil bennszülöttügyi hivatal nyilvántartása szerint 107 ismert indián törzs él a brazíliai őserdőben, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a külvilággal. Noha azt gondolhatnánk, hogy emiatt ők biztonságban vannak, az utóbbi években sokszorosára emelkedett a területükre behatolók száma (főként illegális fakitermelőkről, egyéb bűnözőkről, illetve misszionáriusokról van szó). Ők behurcolhatják a fertőzést, ami akár ki is irthatja a csoportot.

A legtöbb törzs mérsékelt kapcsolatokat fenntart a többségi társadalommal, rendszerint a közeli falvakba, városokba járnak bevásárolni a piacra. A törzsi vezetők vállalták azt, hogy távol tartják magukat a városoktól, de ez csak egy ideig fenntartható, hiszen az élelmiszer nagy részét is a piacon szerzik be. Vagyis ha nem járnak a vásárba, akkor éhezni fognak.

(BBC)